Corgi: een levendige hond met een onvergetelijke verschijning

De Corgi is de kleinste hond uit de herdersgroep en valt op vanwege zijn korte pootjes en stevige voorkomen. Hij is vooral bekend als huishoud van de Britse koninklijke familie. Vroeger werd dit hondenras gebruikt voor het hoeden van schapen, paarden en koeien, maar tegenwoordig is het een echte gezelschapshond. Hij is intelligent, lief en een tikkeltje ondeugend.

Geschiedenis Corgi

Dit hondenras, de Corgi, komt oorspronkelijk uit Wales en is onderverdeeld in twee afzonderlijke corgi-rassen: de Pembroke Welsh en de Cardigan Welsh. De Pembroke is de kleinste van de twee en heeft puntige oren een kortere staart. De Cardigan is ronder, heeft een langere staart en rondere oren. Het is sowieso een oud hondenras en er doen verhalen de ronde dat deze honden er al in de tiende eeuw na Christus waren.

Uiterlijke kenmerken

De Corgi grootte is klein, maar de hond is wel stevig gebouwd. Hij is ongeveer 30 centimeter hoog en heeft een groot uithoudingsvermogen. Daarnaast heeft zijn kop heeft wel iets weg van een vos. Wat direct opvalt zijn de staande oren van de Corgi. De kleur van de kortharige vacht is wisselend, bijvoorbeeld zwart of wit/bruin. Corgi-ogen zijn over het algemeen donker van kleur. Bovendien ligt het Corgi gewicht tussen de 10 en 14 kilo en het hondenras bereikt een leeftijd van 12 tot 15 jaar.

Karaktertrekken

Het Corgi karakter is uiterst sociaal en lief. Wel is het een hond met veel energie en die moet hij dagelijks kwijt. Het is een actieve hond die beslist leiding nodig heeft. Doe je dit niet grondig, dan zal de hond de leiding overnemen. De Corgi kan prima alleen zijn, maar heeft wel een waaks karakter. Als je er tijd en energie in stopt, is het een fantastische hond waar je veel plezier aan beleeft!

Een sociaal dier

Een Corgi puppy gaat uitstekend samen met kinderen. Bij een goede socialisatie zijn een Corgi hond en kitten vaak onafscheidelijk. Een Corgi pup doet het vaak ook prima met andere honden, maar wel is het belangrijk hiermee te oefenen.

Gezondheid

Net als andere hondenrassen is ook de Corgi-hond gevoelig voor bepaalde aandoeningen. Zo is hij vanwege de lange rug vatbaar voor hernia's of heupdysplasie. Laat hem daarom niet van al te grote hoogtes springen en probeer de rug van je Corgi zoveel mogelijk te ontlasten.

Voeding

Voor een Corgi pup is een goed voedingspatroon belangrijk. Zorg dat hij goed op gewicht blijft middels voldoende beweging en koop voer dat is afgestemd op zijn leeftijd. Vooral na een castratie of sterilisatie is het belangrijk het voedingspatroon te heroverwegen.

Hygiëne

Een Corgi-hond heeft een korte vacht en dus heb je er vrijwel geen omkijken naar. Besteed wel aandacht aan het gebit van je Corgi. Geef hem regelmatig een kluifje om tandplak en tandsteen tegen te gaan én breng jaarlijks een bezoek aan de dierenarts voor een gezondheidscheck.