Dalmatiër: speelse hond met een grenzeloze energie

Geschiedenis

Dit hondenras is afkomstig uit de Kroatische streek Dalmatië. Aan het begin van de 18de eeuw was hij vooral in Engeland beroemd vanwege zijn aanwezigheid op het Engelse hof. Toch werd hij al in de 16de eeuw ingezet om koetsen met paarden te begeleiden. De hond is vooral bekend geworden vanwege zijn aanwezigheid in de Disneyfilm 101 Dalmatians.

Uiterlijke kenmerken

De Dalmatiër grootte is bij een reu 60 centimeter en bij een teef tussen de 54 en 57 centimeter. Het Dalmatiër gewicht ligt bij een reu tussen de 27 en 32 kilo en bij een teef varieert het van 24 tot 29 kilo.

De hond heeft een lang hoofd met een vlakke schedel. De middelgrote ogen staan ver uit elkaar en zijn donker of barnsteenkleurig. Verder is zijn gangwerk ruim en vrij en valt hij op door zijn ritmische gang.

De korte vacht is wit van kleur en heeft zwarte of bruine vlekken.

dalmatiër

Dalmatiër karakter

Een nest met Dalmatiër pups is verleidelijk om te zien, maar houd rekening met de energie van dit hondenras. De Dalmatiër hond is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Hij heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en gedijt vooral goed in gezelschap. Het is een hond die liever niet lang alleen blijft, want dit leidt mogelijk tot depressieve klachten. De hond komt daarom vooral tot zijn recht als er veel tijd met hem wordt doorgebracht. Het zijn gevoelige honden die vragen om een zachte maar consequente opvoeding.

Mens en dier

Zowel een Dalmatiër pup als een volwassen hond is kindvriendelijk, maar toch waarschuwen experts voor het hoge activiteitsniveau van dit hondenras. Deze honden reageren vrij enthousiast en dit kan kinderen afschrikken. Houd er verder rekening mee dat de hond zeer afhankelijk is en het niet prettig vindt om lang alleen te zijn. Investeer je tijd en energie in een goede socialisatie van een Dalmatiër, dan kan hij prima overweg met andere honden en mensen.

Gezondheid en voeding

Voor een Dalmatiër is goede voeding belangrijk. Het houdt zijn gewicht op peil en voorkomt obesitas. Doofheid is een probleem dat bij dit ras veel voorkomt en is iets om absoluut rekening mee te houden. Er zijn doofheidtesten ontwikkeld die duidelijkheid verschaffen over de toestand van jouw hond.

Hygiëne

De vacht van een Dalmatiër heeft slechts weinig verzorging nodig. Let er op dat je deze hond niet continu buiten laat spelen, want het vachthaar is kort en bovendien heeft deze hond een gevoelige huid. Ga regelmatig naar de dierenarts om het gebit te laten controleren.