De Golden Retriever als populaire huishond

Historische kenmerken

De Golden Retriever stamt af van de de Lesser Newfoundlander en vindt zijn oorsprong dan ook in Newfoundland. Kenners zijn het er niet helemaal over eens hoe lang het ras al bestaat, al zal het ontstaan zo rond de negentiende eeuw liggen. De Golden Retriever specialiseerde zich vooral als jachthond waarbij aangeschoten wild uit het water gehaald moest worden.

Uiterlijke kenmerken

Net zoals bij iedere rashond, dient de Golden Retriever aan enkele uiterlijke kenmerken te voldoen om een raszuivere hond genoemd te mogen worden. De Golden Retriever grootte, kleurstelling en vacht zijn onder andere hierbij van belang.

Golden retriever grootte

Het Golden Retriever gewicht voor een reu ligt tussen de 30 en 34 kilo met een schofthoogte van 56 tot 61 cm. Voor een teef is het gewicht 25 tot 32 kilo met een schofthoogte van 51 tot 56 cm. De Golden Retriever is een hond die prachtig in verhouding is, met sterke spieren en een krachtige bouw. Bovendien is de staart lang en de oren zijn hangend.

Prachtige vacht

De ogen van de Golden Retriever zijn donkerbruin en steken prachtig af bij een roomwitte tot goudkleurige vacht. De schedel is net zo breed als de snuit lang is. De vacht van het ras is zacht, lang en dik en heeft een onderlaag welke waterafstotend is. Het lange haar moet met enige regelmaat geborsteld worden om klitten te voorkomen. Verder onderhoud is voor de vacht niet nodig. In de winter en zomer ondergaat de vacht van de Golden Retriever een normale periode van rui.

Golden Retriever pups

Een Golden Retriever pup mag rond de 8 à 9 weken het nest verlaten. De puppy Golden Retriever moet net als ieder ander ras gesocialiseerd worden om er een stabiele en betrouwbare gezinshond van te maken. Neem de pup dan ook overal mee naartoe en laat hem wennen aan het geluid van alledag.

Actief karakter

De Golden Retriever is een actieve hond die veel beweging nodig heeft en het gelukkigst wordt van lopen naast de fiets, apporteren, lange wandelingen en zwemmen. Het is een intelligent ras wat eenvoudig op te voeden is. Houd er wel rekening mee dat het ook een gevoelige hond is, die niet goed tegen stemverheffing kan. Een Golden Retriever is een sociale hond en wordt dan ook graag betrokken bij het gezin. Door je hond goed te trainen, zal deze prima even alleen kunnen zijn.

Een echte gezinshond

De Golden Retriever is een echte gezinshond die graag deel uitmaakt van de gezinsactiviteiten. Het is doorgaans geen onzekere hond en kan prima bij kinderen en andere dieren. Een rustige, consequente en vriendelijke opvoeding is voor deze gevoelige honden van belang.

Opgepast voor overgewicht

De belangrijkste mogelijke afwijkingen bij een Golden Retriever zijn heup- en elleboogdysplasie. Vraag altijd naar de erfelijke afwijkingen van de (voor-)ouders van de pup. Daarnaast heeft de Golden Retriever een aanleg voor overgewicht.

Voeding voor een gezonde hond

Golden Retrievers hebben aanleg om te zwaar te worden, wat een slechte combinatie vormt met de aanleg voor heup- en elleboogdysplasie. Het is dan ook erg belangrijk om de voeding en het gewicht van het ras in de gaten te houden. Vraag eventueel de dierenarts om advies rond de voeding in het belang van de gezondheid.

Een mooie vacht vraagt verzorging

De hond moet regelmatig geborsteld worden om losse haren en vuil uit de vacht te verwijderen, maar ook om de vacht vrij van klitten te houden. Dit ras houdt enorm van zwemmen waarbij het verstandig is om nadien de vacht schoon te spoelen met water. De tanden hou je eventueel schoon met speciale tandpasta en tandenborstel voor honden.