De Labrador als populaire huishond

De Labrador hond is een vrolijke spring-in-'t-veld. Het lieve uiterlijk en speelse karakter zijn enkele redenen waarom dit ras zo enorm populair is. Het is een van de meest gekozen hondenrassen om te dienen als huishond.

Geschiedenis van de labrador

De Labrador is van oorsprong een mix van enkele rassen, waaronder de Gordon Setter, de Spaniël, de Flatcoated Retriever en de Chesapeake Bayretriever. De oorsprong van de Labrador ligt in de 19e eeuw in Engeland, waar de hond werd gefokt voor de jacht op eenden in drassige, moerasachtige gebieden. Dit is nog terug te zien aan de zwemvliezen tussen de tenen.

Uiterlijke kenmerken

Net zoals bij ieder ras, dient een Labrador aan enkele uiterlijke kenmerken te voldoen om een raszuivere Labrador genoemd te mogen worden. Labrador honden hebben een vrij herkenbaar uiterlijk.

Labrador grootte

Het gewicht van de Labrador ligt tussen de 29 en 35 kilo. Reuen bereiken doorgaans een schofthoogte van 56 a 57 cm en voor teven ligt dat op 54-56 cm. De labrador is een gespierde hond, wat nodig is om zijn oorspronkelijke taak als jachthond op het land en in het water te kunnen uitvoeren. De hond heeft een stevige bouw met hangende oren en een dikke staart. Tussen de tenen zijn zwemvliezen zichtbaar, wat deze hond tot een excellente jager maakt.

De vacht

We kennen de zwarte Labrador, de blonde Labrador en de bruine Labrador. Omdat de honden echte waterhonden zijn, is de vacht kort en dik en is de ondervacht voorzien van een waterafstotende onderlaag. De hond is effen van kleur, maar een witte vlek op de borst is volgens de rasstandaard toegestaan. Labradors hebben donkere ogen. De vacht van Labradors behoeft weinig verzorging en daarbij maken deze honden een normale periode van rui door bij het wisselen van de seizoenen.

Labrador pups

Een Labrador puppy kan doorgaans met 8 a 9 weken het nest verlaten. Dan begint de socialisatie waarbij het belangrijk is dat de hond aan zoveel mogelijk indrukken went. Een Labrador is een intelligente hond die plezier zal halen uit het leren van dingen.

Labrador karakter

Een Labrador is een vriendelijke en vrolijke hond. Ze kunnen erg energiek zijn en de eigenaar zal zeker activiteiten moeten aanbieden. Fietsen of lange wandelingen met de hond, en zelfs hondensport, is aan te bevelen. Met de juiste training kan de hond best eventjes alleen zijn. De hond is bijzonder leergierig en zal veel plezier uit de training halen. Een goed gesocialiseerde labrador kan prima met kinderen en andere dieren omgaan.

Mens en dier

Labradors zijn gek op kinderen, maar kunnen soms wel iets te enthousiast zijn. Daarnaast is het belangrijk om kinderen nooit alleen met honden te laten, ongeacht het ras. Een Labrador is een zelfstandige hond die daarnaast net zo lief bij zijn gezin is. Socialisatie staat net als bij alle honden voorop en zorgt dat de hond goed om kan gaan met andere dieren en mensen.

Gezondheid

Over het algemeen is een Labrador een sterk ras. Net als bij veel andere (middel-)grote hondenrassen moet er gewaakt worden voor heup- en elleboogdysplasie en overgewicht.

Voeding

Labradors zijn verzot op eten. Waak ervoor dat de hond een gezond gewicht houdt. Een dierenarts kan je hierbij adviseren, zeker omdat het risico op overgewicht bij Labradors groot is.

Hygiëne

De vacht van de Labrador behoeft weinig onderhoud. Een keer per week borstelen is genoeg. Let goed op de gezondheid van het gebit. Er is speciale gebitsverzorging voor honden te koop, denk hierbij aan tandpasta en tandenborstels.