De Rottweiler als imposante huishond

De geschiedenis van de Rottweiler

De Rottweiler vindt zijn oorsprong in Duitsland. Dit hondenras gaat enorm ver terug in de geschiedenis en kenners zeggen zelfs dat Romeinen de basis van dit ras hebben gelegd. Experts geven aan dat Rottweiler afstamt van een Griekse dog, de molos genaamd. Er zijn overigens meer rassen die hier van afstammen. Deze groep honden wordt ook wel molossers genoemd. De hond werd in eerste instantie gebruikt als waakhond, jachthond en voor het drijven van vee.

Uiterlijke kenmerken

Grootte en bouw van de Rottweiler

De Rottweiler is een stevige, gespierde hond met een heel herkenbaar uiterlijk. Een Rottweiler reu zal een schofthoogte van 61-68 cm bereiken en bij teefjes is de schofthoogte 56-63 cm. Ook qua gewicht is er een duidelijk verschil tussen reuen en teven, een reu zal ongeveer 50 kilo wegen en een teefje ongeveer 52 kilo.

Vacht en ogen

Vrijwel iedereen zal het zo typerende uiterlijk van een Rottweiler herkennen. De vacht is overwegend zwart met enkele roodbruine aftekeningen, zoals de vlekken boven de ogen en de vlakken op de borst. De ogen zijn donkerbruin van kleur. Net zoals de meeste honden, zal de Rottweiler periodes van rui doormaken waarin de vacht dunner of juist voller wordt, afhankelijk van het seizoen.

Rottweiler puppies

Een Rottweiler pup mag na minimaal 8 weken zijn moeder verlaten en verhuizen naar een nieuwe baas. Het is vanaf dat moment erg belangrijk de Rottweiler puppy overal mee naartoe te nemen en te laten wennen aan de meest voorkomende geluiden, zoals bijvoorbeeld in het huishouden of in verkeer. Door deze intensieve en langdurige socialisatie zorg je voor het veilig, zelfverzekerd en stabiel opgroeien van je pup.

Rottweiler karakter

Rottweilers zijn hele slimme honden die graag leren en werken voor hun baas. Nieuwe dingen pakken ze snel op en vergeten ze de rest van hun leven niet meer. Een rustige, duidelijke en consequente opvoeding is essentieel als je van je Rottweiler een fijne huishond wilt maken. Een goed gesocialiseerde Rottweiler zal prima met soortgenoten en andere dieren kunnen opschieten. Een Rottweiler hoeft niet iedere dag kilometers te lopen, maar een stevige wandeling is wel een noodzaak. Daarnaast wordt het ras graag uitgedaagd en is een vorm waarbij de intelligentie van het dier wordt aangesproken, zoals hondensport, een aanrader. De Rottweiler is bijzonder trouw aan zijn gezin.

De omgang tussen mens en Rottweiler

Een Rottweiler die goed is opgevoed, kan prima in een gezin met kinderen en andere dieren. Wel is het belangrijk te onthouden dat kinderen nooit alleen gelaten moeten worden met honden, ongeacht het ras. Wel kan de hond door zijn formaat wat lomp richting kinderen zijn. Een Rottweiler kan prima getraind worden om even alleen te zijn. Omdat het een hond is die trouw is aan zijn gezin, wordt hij niet meteen gelukkig van erg lang alleen te zijn.

Gezondheid

Een Rottweiler heeft de aandachtspunten waar grotere honden om bekend staan, zoals elleboog- en heupdysplasie. Daarnaast zijn er ook andere mogelijke afwijkingen bekend, waaronder het risico op overgewicht. Vraag de fokker ook altijd naar de gezondheidsverklaring van de pup en de achtergrond van de ouders.

Voeding

Het is erg belangrijk om de juiste voeding voor je Rottweiler te kiezen. Doe dit eventueel in overleg met je dierenarts. Geef niet teveel en let op tussendoortjes aangezien Rottweilers makkelijk te zwaar worden.

Hygiëne

De vacht van Rottweilers heeft niet veel onderhoud nodig. Kammen in de rui is voldoende. De tanden mogen best gepoetst worden met speciale tandpasta en tandenborstel voor honden, zeker wanneer de hond gevoelig is voor tandplak.