Dobermann: de beste waakhond met een uitmuntend uithoudingsvermogen

Geschiedenis

De Dobermann is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland en ontstaan uit verschillende rassen: de Deense Dog, de Duitse Herder, de Greyhound en diverse andere hondenrassen. Hij werd voor het eerst gefokt aan het begin van de 19de eeuw en werd voornamelijk ingezet als waak- en oorlogshond.

Uiterlijke kenmerken

De Dobermann grootte ligt tussen de 66 en 72 centimeter bij een reu en bij een teef varieert dit van 61 tot 68 centimeter. Het Dobermann gewicht is bij een reu 40 tot 45 kilo en bij een teef 32 tot 35 kilo. Deze middelgrote en gespierde hond wordt 10 tot 12 jaar oud.

Elegantie, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen zijn typerend voor deze hond. Hij dankt dit voornamelijk aan zijn compacte en krachtige uiterlijk. De atletische hond heeft een spitse kop, beschikt over een kortharige vacht en is zwart van kleur.

Dobermann karakter

Dobermann pups zijn actieve honden en dit verandert niet als ze ouder worden. Ze hebben daarom veel uitdaging en beweging nodig. Door ze goed te socialiseren zijn het lieve en betrouwbare honden. Hij is bereidwillig om te luisteren, maar kan ook gevaarlijk uitvallen als hij op een negatieve manier wordt gedwongen om iets te doen wat hij niet wilt. Deze actieve hond heeft daarom een baasje nodig die bereid is tijd en energie te stoppen in een goede opvoeding en socialisatie.

Mens en dier

Dankzij het vriendelijke Doberman karakter past de hond prima in een gezin met kinderen. Hij is zelfstandig, maar vindt het ook fijn om met zijn baasje op stap te gaan. Verder is de hond sociaal tegen andere mensen en dieren, mits hij goed is gesocialiseerd. Besteed daarom veel tijd en aandacht aan de socialisatie tijdens de opvoeding van een Dobermann pup. Hiermee voorkom je dat hij agressief wordt naar vreemde honden.

Gezondheid en voeding

Dit hondenras heeft goede voeding nodig wil hij gezond oud worden. Stem daarom de aankoop van het hondenvoer af op het soort hond dat je aanschaft. Ga daarnaast regelmatig met de hond op pad om hem fysiek en mentaal uit te dagen waarmee je ook de kans op obesitas verkleint.

Hygiëne

Dankzij de kortharige vacht heeft dit hondenras slechts weinig vachtverzorging nodig. Wel doe je er goed aan het gebit regelmatig te laten controleren door een bezoek te brengen aan de dierenarts.