Een Labradoodle als vriend

De Labradoodle, een kruising tussen een Poedel en een Labrador, is een echte knuffelhond. Met zijn zachte krullen verwarmt hij elk gezin. Dit hondenras is bijzonder slim en gemakkelijk om te trainen. Ze voelen situaties en stemmingen intuïtief aan en passen zich hieraan aan.

Origine van de Labradoodle

Wally Conron was fokker voor het Australisch Blindengeleidehond Opleidingsinstituut. In 1989 fokte hij een kruising van een Poedel en een Labrador. Zo wou hij een allergievriendelijke hond kweken die je als hulphond kon opleiden. En gelukt! Dit ras, de Labradoodle, kan gemakkelijk moeilijke taken leren. Ze werden echter ook heel populair als gezinshond.

De sierlijke hond

Labradoodle groottes: klein, medium en standaard. Ze hebben ook drie vachttypes: curly, wollig en fleece. Wolvacht is de meest ruwe en lijkt goed op de krullen van een poedel. Curly en fleece komen echter het vaakst voor. Dit is een zachte en een beetje krullende vacht. De krullen zijn kleiner bij curly vacht. Deze kleuren zijn mogelijk: grijs, wit, zwart, bruin, parti... Labradoodles kunnen ook gemengd voorkomen. De ogen zijn bruin, geel of blauw. De oogkleur is complementair aan de kleur van de vacht.

Sierlijk lopen met een gespierd lichaam en een hoge staart, dat is wat van dit ras verwacht wordt.

Intelligent en adaptief

Labradoodle pups zijn zeer makkelijk te trainen en zijn heel intelligent. Het Labradoodle karakter is erg intuïtief, wat wil zeggen dat ze onmiddellijk de stemming en situatie aanvoelen van de persoon bij wie hij of zij in de buurt is. Hij past zich hier vanzelf aan aan.

Het ras is actief, maar kan daarnaast ook lekker luieren in de zetel. Ze zijn sociaal en komen graag bij je knuffelen.

Een echte gezinshond

Gezien zijn zachtaardige karakter, is een Labradoodle pup geschikt als gezinshond. Hij komt heel goed overeen met kinderen. Een nieuwe beste vriend voor je zoon of dochter gegarandeerd. Ze voelen emoties van mensen goed aan en zullen je proberen opvrolijken wanneer je verdrietig bent. Bovendien passen ze zich aan iedereen aan. Daarom zijn de labradoodles ook goede hulphonden voor bijvoorbeeld blinde mensen of mensen met een ontwikkelingsstoornis.

Gezondheid

Een Labradoodle puppy heeft een spijsverteringsstelsel gelijk aan wilde honden en wolven. Wel moeten ze minder eiwitten en voldoende koolhydraten krijgen voor een goede vertering.

Ideaal Labradoodle gewicht ligt tussen de 10 en 42 kg, afhankelijk van de grootte.

Voeding

Verse rauwe voeding is ideaal voor de Labradoodle. Dit zorgt voor een gelijkmatige groei. Geef niet te veel eten, om overgewicht te voorkomen. Als je de ribben van je hond kan voelen, maar dit niet extreem is, dan heeft deze waarschijnlijk een goed gewicht. Beloon met snacks maar overdrijf hier zeker niet in.

Hygiëne

Een Labradoodle hond heeft geen ondervacht waardoor hij weinig geur afgeeft en bijna niet ruift. De nieuwe vacht groeit door de oude heen. De vacht gaat snel klitten bij het krijgen van de volwassen vacht. Borstel dan regelmatig. Borstel een volwassen hond 1 keer per week met eventueel wat spray. Tussendoor sproei je de vacht schoon met een waterblazer. Poets de tanden en tandvlees van de Labradoodle met een hondentandenborstel 2 à 3 keer per week.