Engelse Cocker Spaniel: vrolijke, aanhankelijke en sportieve hond

De Engelse Cocker Spaniel is een dolblije hond en gaat maar al te graag zijn neus achterna. Het is een eigenwijze hond die zijn baasje graag verleidt met zijn prachtige ogen. Deze voormalige jachthond is nu voornamelijk een gezinshond die graag in het gezelschap van volwassenen en kinderen verkeert.

Geschiedenis

De Engelse Cocker Spaniel zijn herkomst is niet exact duidelijk. Wel bestaat het hondenras al honderden jaren en sommigen gaan er vanuit dat het ras al meer dan 2.000 jaar op de aarde rondloopt. Het is in ieder geval een jachthond die destijds voornamelijk werd ingezet voor de jacht op konijnen en vogels. Zijn afkomst is onder andere te herleiden naar de Springer Spaniels.

Uiterlijke kenmerken

De Engelse Cocker Spaniel grootte ligt tussen de 38 en 41 centimeter. Het Engelse Cocker Spaniel gewicht varieert van 13 tot ongeveer 15 kilo. Een reu is over het algemeen zwaarder dan een teef.

Deze stevige en compacte hond beschikt over gespierde benen en een harige staart. Verder valt de Cocker Spaniel vooral op door zijn lobvormige oren, ondeugende bruine ogen en gladde en zijdeachtige vacht.

De vachtkleur van de Cocker Spaniel varieert van zwart, rood, bruin en goud. Zowel een kleur als meerdere kleuren behoren tot de mogelijkheden.

Engelse Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel karakter

Het Engelse Cocker Spaniel karakter is lief, eigenwijs en vrolijk. Hij is aanhankelijk en zeer gericht op zijn eigenaar. Ze gaan daarom graag met je op pad en vinden het altijd leuk om samen met jou verschillende activiteiten te ondernemen. Over het algemeen luistert de hond goed, maar wel zijn een goede training en consequente opvoeding essentieel. Bij voldoende beweging is het voor de Cocker Spaniel geen probleem om alleen thuis te zijn.

Mens en dier

Engelse Cocker Spaniel pups zijn lief voor volwassen en kinderen. Daarnaast kunnen ze prima overweg met soortgenoten en andere honden. Train ze wel om af en toe alleen te zijn, want anders gaat dit tegen je werken.

Gezondheid en voeding

Zoals bij iedere hond is ook bij de Engelse Cocker Spaniel hond goede voeding essentieel. Het draagt bij aan een gezonde en evenwichtige levensstijl. Zie erop toe dat je hond voldoende beweging krijgt, want op die manier verklein je een mogelijke kans op obesitas.

Hygiëne Cocker Spaniel

De vacht van dit hondenras vraagt om een goede verzorging. Kam de vacht met enige regelmaat en besteed tevens aandacht aan het schoonmaken van de oren. Voor periodieke gebitscontrole breng je een bezoek aan de dierenarts met je Cocker Spaniel.