Jack Russel: een groots karakter in een kleine verpakking

De geschiedenis van dit hondenras

Dit Jack Russel is afkomstig uit Engeland. De dominee John (roepnaam: Jack) Russell fokte honden voor de vossenjacht en om ongedierte van zijn land te verjagen. Deze honden moesten moedig zijn, veel doorzettingsvermogen hebben en klein genoeg zijn om een vossenhol in te kruipen. Uit de honden die de dominee fokte zijn uiteindelijk twee hondenrassen ontstaan: de Parson Russell Terriër en de Jack Russell Terriër.

De uiterlijke kenmerken

De Jack Russel grootte is erg klein: de schofthoogte ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 centimeter. Deze honden zijn atletisch gebouwd, wat hun actieve levensstijl ten goede komt. In dit hondenras komen er drie verschillende soorten vachttypen voor: een gladharige vacht, een ruwharige vacht en een vachttype wat hier tussenin zit (ook wel 'broken' genoemd). De vacht van de Jack Russel is wit van kleur, met zwarte of bruine vlekken. De vacht hoort overwegend wit te zijn: een zwarte of bruine Jack Russel hond bestaat dus officieel niet!

De karaktertrekken van een Jack Russel

Hoewel de Jack Russel een kleine hond is, lijkt hij dat zelf nauwelijks door te hebben: deze hond is erg (over)moedig en daagt dan ook gerust grote, sterke honden uit. Het pittige Jack Russel karakter uit zich tevens in het feit dat deze honden flink eigenwijs kunnen zijn en hun dikwijls hun eigen plan trekken. Dit hondenras houdt van actie en geniet er dan ook van om spelletjes te spelen met zijn of haar baasje(s).

Een echte kindervriend

De Jack Russel is erg aanhankelijk en vindt het fijn om tijd door te brengen met zijn of haar gezin. De Jack Russel hond kan goed met kinderen overweg, mits de hond goed is opgevoed. Het is wel belangrijk om deze honden nooit met kinderen alleen te laten. Dit hondenras is erg druk en heeft de neiging om spelende kinderen achterna te rennen. Ook kan het voorkomen dat de hond in wapperende kleding hapt.

De gezondheid

Een Jack Russel is volwassenen vanaf een leeftijd van 1 à 1,5 jaar en wordt gemiddeld vijftien jaar oud. Een gezond Jack Russel gewicht ligt gemiddeld tussen de 5 en de 6 kilogram. Dit geldt zowel voor reuen als voor teven.

De voeding voor een Jack Russel

Jack Russel pups hebben in hun eerste levensjaar zo'n 800 à 900 calorieën per dag nodig. Volwassen honden hebben ongeveer 90 tot 130 gram voeding per dag nodig, afhankelijk van hoe actief ze die dag zijn.

De hygiëne

De vacht van de Jack Russel heeft niet veel verzorging nodig. Een hond met een gladharige vacht dient af en toe geborsteld te worden, terwijl honden met een ruwharige of 'broken' vacht enkel een paar keer per jaar moeten worden geplukt. Het is wel belangrijk om regelmatig te controleren of er geen takjes in de vacht blijven zitten van de Jack Russel. Ook dienen de nagels kort te worden gehouden en moet het gebit regelmatig worden gecontroleerd.