K9: Goed getrainde werkhond

Geschiedenis K9-hond

Een K9-hond is een term die wordt gebruikt voor een hond die een intensieve training heeft gevolgd. Dankzij die training wordt dit hondenras ingezet voor allerlei taken. De K9-benaming is oorspronkelijk afkomstig uit het leger, maar wordt tegenwoordig ook veelvuldig gebruikt bij politiehonden. De Duitse herder, Mechelse herder, Rottweiler, Beagle en Labrador zijn enkele voorbeelden van K9-honden.

Kenmerken van de K9-hond

Er zit verschil in de uiterlijke kenmerken van dit type speur- of politiehond. De labrador en Beagle worden bijvoorbeeld veelvuldig ingezet als speurhond, terwijl de verschillende soorten herdershonden vaak worden ingezet als waak- of politiehond. Waakhonden zijn over het algemeen vrij fors om zo respect af te dwingen bij onder andere boeven, indringers of rebellerende mensen. Bijna altijd zijn ze ook gespierd, sterk en maken ze indruk met hun geblaf. Speurhonden daarentegen kunnen ook klein zijn.

De meeste K9 pups worden in eerste instantie bij een gastgezin geplaatst voor een goede socialisatie. De training start meestal vanaf 12 tot 36 maanden en is volledig afhankelijk van het doel waarvoor de hond wordt ingezet.

Karaktertrekken K9-hond

Bij een K9-hond gaan socialisatie en bescherming hand in hand. Kalmte en betrouwbaarheid zijn bijvoorbeeld bij waak- of politiehonden belangrijk. Daarnaast worden ze getraind om agressief te reageren op bepaalde commando's. Speurhonden worden voornamelijk getraind om geuren te herkennen. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het opsporen van drugs en explosieven. Voor zowel politie- als speurhonden geldt dat ze bereid zijn om te luisteren en direct in actie komen als hun begeleider daarom vraagt. Het K9 karakter is dus kalm, betrouwbaar en overtuigend.

Mens en dier

Een goed getrainde K9-hond is goed gesocialiseerd, maar is wel specifiek opgeleid om te doen wat een begeleider van hem vraagt. Hij is dan ook volledig gefocust op commando's. Politie- en speurhonden worden meestal door hun begeleider mee naar huis genomen. Ze komen dan ook weinig tot niet in aanraking met andere honden.

Gezondheid en voeding K9-hond

Voor K9-honden geldt dat ze enkel worden gevoerd door hun begeleider of baasje. Een K9 politiehond of K9 speurhond ziet een begeleider als baas zodra hij eten krijgt. Het zijn honden die goed tegen een stootje kunnen - hier worden ze ook in getraind. Voldoende beweging en gezond eten zijn ook voor K9-honden belangrijk.

Hygiëne

Een K9-hond heeft net als iedere andere hond verzorging nodig. Zowel voeding als vacht- en gebitsverzorging wordt zoveel mogelijk opgepakt door de begeleider. Uiteraard komt ook de dierenarts in actie zodra de situatie daarom vraagt.