Mopshond: de clown van de hondenwereld

Geschiedenis

De Mopshond hond behoort tot de kleine honden en is in de 16de eeuw door Nederlanders naar Europa gebracht. Dit hondenras is echter al veel langer in de wereld: ongeveer 2500 jaar. Mopshonden waren de lievelingshonden van Boeddhistische monniken in Tibet en zijn altijd zeer geliefd geweest onder Europese vorsten. Hij behoort dan ook tot de rustige hondenrassen en dit maakt een Mopshond puppy erg geliefd.

Uiterlijke kenmerken

Dit hondenras valt op door de gedrongen verschijning. De Mopshond grootte ligt tussen de 30 en 35 centimeter en het Mopshond gewicht varieert van 5 tot 10 kilo. De kortharige hond heeft een gladde en zachte vacht en is er in de kleuren zilvergrijs, geel, abrikoos en zwart. Wat opvalt is de bijzondere schedel en gekrulde staart. Daar staat wel tegenover dat de hond vaak kampt met oog-, oor- en gebitsproblemen. Het is een actieve hond die zeer oud kan worden, namelijk 15 jaar.

Mopshond

Mopshond karakter

Een Mopshond karakter is charmant, vriendelijk en waaks. Het is een sociale hond die het heerlijk vindt om actief bezig te zijn. Hij is over het algemeen vrolijk en blij en vindt het leuk om met zowel andere honden als mensen te spelen. Hij is leergierig en dankzij een goede opvoeding prima hanteerbaar. Wel moet je een beetje rekening houden met zijn eigenwijze en koppige karakter. Mopshond pups vragen daarom om een consequente opvoeding.

Mens en dier

Een Mopshondje is een prima toevoeging aan het gezin, want hij vindt het heerlijk om actief bezig te zijn met volwassenen, kinderen en andere dieren. Hij is zelfstandig, maar doet het ook uitstekend in een groep of roedel.

Gezondheid en voeding

Hoewel een Mopshondje over het algemeen zeer oud wordt, is het belangrijk zijn gezondheid in de gaten te houden. Vaak ontstaan er problemen met het gebit, de oren en ogen. Daarom is goede voeding belangrijk. Verder is het van belang dat de hond voldoende beweegt om zo overgewicht tegen te gaan.

Hygiëne

Net als iedere andere hond heeft ook dit hondenras goede verzorging nodig. Hij verhaart meerdere keren per jaar en verder is het belangrijk om huidplooien goed schoon te houden. Breng voor periodieke gebitscontrole een bezoek aan de dierenarts bij jou in de buurt.