Shiba: trotse hond met gebruiksaanwijzing

Geschiedenis

Dit hondenras is afkomstig uit Japan. Het ras gaat zelfs terug tot de derde eeuw voor Christus. Vanaf 1928 begon men actief de fokken met deze hond. Hij had in eerste instantie de functie van waak- en jachthond, maar is in Japan inmiddels enorm populair als huishond.

Uiterlijke kenmerken

Hoe zit het eigenlijk met de Shiba grootte? Een Shiba-hond heeft een schofthoogte tussen de 35,5 en 41,5 centimeter en het Shiba gewicht ligt tussen de 10 en 15 kilo. Hij heeft driehoekige ogen en ook driehoekige rechtopstaande oren. Wat ook opvalt is de hoog aangezette en gekrulde staart. De hond is er in de kleuren rood, black & tan, sesam en wit. Deze hond met trotse uitstraling is waaks, dominant en intelligent en verhaart tweemaal per jaar. Laat je daarom niet zomaar verleiden als je een nestje Shiba pups ziet, maar denk goed na over je keuze.

shiba

Shiba karakter

Een Shiba-hond heeft veel beweging nodig, anders raakt hij zijn energie niet kwijt. Bij een goede socialisatie is hij lief tegen mens en dier. Wel vindt dit hondenras het niet prettig om alleen te zijn. De tijd die de hond alleen thuis doorbrengt, moet je dan ook compenseren met andere activiteiten. Deze actieve hond is dan ook bereidwillig om te luisteren zodra je goed gedrag beloont.

Mens en dier

Over het algemeen gaat een Shiba-hond goed om met dieren die in hetzelfde huis zijn opgegroeid. Bovendien kan hij ook goede maatjes worden met kinderen, zolang ze maar met respect worden behandeld. Daarom is het altijd verstandig dat er een volwassen persoon in de buurt is.

Gezondheid en voeding

Voor een gezond gewicht is goede voeding belangrijk. Koop daarom voer dat is afgestemd op de leeftijd en grootte van je hond. Bij een allergie is het altijd raadzaam voer te kopen dat is afgestemd op de individuele behoeften van je hond. Dit geldt natuurlijk ook als de hond kampt met obesitas en je dit correct wilt aanpakken.

Hygiëne

Kammen en borstelen is bij de Shiba-hond belangrijk. Daarnaast zorgt hij ook goed voor zichzelf door zich als een kat te likken. Besteed tevens voldoende aandacht aan een gezond gebit om hoge dierenartskosten te voorkomen.