Teckel: een kleine en grappige hond met een eigen karakter

Geschiedenis

Dit hondenras is honderden jaren geleden gefokt in Duitsland voor de ondergrondse en bovengrondse jacht. Het bestaan van de teckel hond gaat terug tot diep in de Middeleeuwen.

Deze hondensoort is er in drie varianten: standaardteckel, dwergteckel en een kaninchen. De standaardteckel werd ingezet voor de jacht op vossen en dassen, terwijl de dwergteckel ook werd gebruikt bij de jacht op wezels en marters. De kaninchen werd specifiek ingezet voor de jacht op konijnen. Het teckel-hondenras is ontstaan door het selectief fokken met de toen bestaande brakken honden.

Uiterlijke kenmerken

De Teckel grootte is afhankelijk van de variant die je aanschaft. De standaardteckel heeft een borstomvang van minimaal 35 centimeter en weegt maximaal 9 kilo. De dwergteckel heeft een borstomvang heeft een borstomvang tussen de 30 en 35 centimeter en weegt tussen de 5 en 7 kilo. De kleinste soort (kaninchen) heeft een borstomvang tot maximaal 30 centimeter en weegt tussen de 4 en 5 kilo. Er is dus flink wat variatie in Teckel gewicht.

Dit hondenras is er met een kortharige, langharige of ruwharige vacht. Daarnaast zijn er twaalf vachtkleuren mogelijk met drie verschillende vachtpatronen: chocolade, crème, rood, zwart, black and tan, blue and tan, chocolate and tan, everzwijn, black dapple, chocolate dapple en isabelle and tan.

Deze hondensoort heeft donkere ogen, een spitse neus en korte poten. Dit maakt het voor hem gemakkelijker om een geurspoor te volgen. Verder is de hond atletisch en gespierd én zijn de poten speciaal ontwikkeld om te graven.

Teckel pups zijn super schattig om te zien, maar realiseer je dat deze kleine honden niet altijd even gemakkelijk zijn!

Karaktertrekken

De teckelhond is een actief en sociaal dier die veel beweging nodig heeft. Hij heeft dan ook een passie om te jagen en vindt het niet leuk om alleen te zijn. Daarnaast is het Teckel karakter onverschrokken en vriendelijk, maar heeft hij wel duidelijk leiding nodig van zijn baasje. Om het hondje op te voeden moet je dan ook sterk in je schoenen staan.

Mens en dier

Dit hondenras doet het goed met kinderen, maar zorg wel voor een goede socialisatie. Laat de hond niet alleen bij kleine kinderen. Om hem goed met andere soorten honden om te laten gaan, kan het geen kwaad een bezoek te brengen aan de hondenschool.

Gezondheid en voeding

Teckels worden met gemak tussen de 12 en 16 jaar oud, maar wel is hij kwetsbaar bij de rug. Goede voeding is daarom belangrijk. Probeer hem ook weinig tot geen trappen te laten lopen en laat hem niet eindeloos spelen. Zorg verder voor voldoende beweging, want op die manier blijft de hond goed op gewicht.

Hygiëne

Elke hond heeft verzorging nodig, ook kleine honden zoals dit hondenras. Bij een langharige vacht haal je er regelmatig een borstel doorheen, terwijl je bij een standaardteckel de vacht dient te plukken. Zorg daarnaast voor een gezond gebit door het geven van kluifjes en door langs te gaan bij de dierenarts.