Vizsla: De levendige en vriendelijke hond

Geschiedenis

De geschiedenis van de Vizsla gaat terug tot in de Middeleeuwen. Rond het jaar 1000 zouden de voorouders van dit hondenras met de Magyaren zijn meegekomen toen deze van het Oosten naar Europa trokken.

Uiterlijke kenmerken

Dit ras heeft een dichte vacht die stevig en hard aanvoelt. De hond heeft korter en zijdeachtig haar op de oren en het hoofd. Er zijn zowel kortharige als draadharige (iets langer haar) Vizsla's. De kleur van de vacht is een mengeling van tarwegeel en lichtbruin. Dit kan effen donker tarwegeel of donker goudkleurig zijn.

Een gemiddelde Vizsla grootte is 58 tot 64 cm als schouderhoogte bij reuen. Teven zijn iets kleiner, van 54 tot 60 cm. Het is belangrijk dat de dieren een goede balans en symmetrie in hun lichaamsbouw hebben. Ze zijn robuust, maar toch mager. Hun staart is lang en hangt naar beneden.

Vizla

Karaktertrekken

Wil je leven in huis? Ga dan voor een Vizsla pup. Het Vizsla karakter is levendig en vriendelijk. De Vizsla ravot graag buiten om zijn energie kwijt te kunnen. Toch kunnen het ook rustige honden zijn. Wanneer ze zich in een huiselijke sfeer goed op hun gemak voelen. Heel belangrijk is dat deze hond ook intelligent is. Vizsla pups zijn gemakkelijk om te trainen en nieuwe dingen aan te leren. Ze luisteren, indien goed getraind, goed. Vizsla's zijn zonder twijfel sociale dieren. Ze hebben nood aan gezelschap en zijn aanhankelijk. Bovendien kunnen ze de sfeer in huis vaak zelf aanvoelen.

Mens en dier

Vizsla's kunnen het vaak heel goed vinden met soortgenoten. Ook andere huisdieren en kinderen geven ze graag aandacht. Ze kunnen hier echt van genieten. Hoe meer aandacht, hoe beter! Contact met andere huisdieren lukt het best als ze hier van kleins af aan mee groot worden. Laat je Vizsla puppy dus zo snel mogelijk opgroeien met andere dieren.

Gezondheid

Een gezond Vizsla gewicht is 20 tot 30 kg voor een reu en 18 tot 25 kg voor teven. Een gezonde Vizsla ziet er altijd wat mager uit. Dit is nu eenmaal hun lichaamsbouw.

Voeding

Vizsla's zijn heel actieve honden, geef ze dus calorierijk voedsel. Indien je hond ouder wordt en minder actief, moet je deze voeding ook verminderen. Anders kan je hond overgewicht krijgen. Veel voeding is verrijkt met bijvoorbeeld lamsvet of zalmolie voor een glanzende vacht. Let erop dat deze voeding ook voldoende andere nodige voedingsstoffen bevat.

Hygiëne

De Vizsla heeft geen ondervacht en verhaard enkel tijdens de verharingsperiode. Handig toch? Je kan het losse haar dan verwijderen met een rubberen borstel. Tussendoor hoef je de vacht niet te borstelen. De tanden dien je wel wekelijks te poetsen met hondentandpasta.