Windhond: trotse en aanhankelijke hond

Geschiedenis

Windhonden behoren tot de oudste hondenrassen ter wereld, want ze kwamen al voor in het Romeinse tijdperk. Maar ook in het Oude Egypte werden de windachtige honden al gehouden als huisdier. Het meest waarschijnlijke is dat ze afkomstig zijn uit het Midden-Oosten, maar sinds de negende eeuw zijn deze honden overal in Europa te vinden.

Uiterlijke kenmerken

De Windhond grootte ligt tussen de 65 en 75 centimeter. Het Windhond gewicht ligt tussen de 25 en 35 kilo.

De hond heeft een gladde vacht in een oneindige reeks kleuren en patronen. Wat vooral opvalt aan deze hond is zijn slanke verschijning en ongekende snelheid. Sommige windhonden weten een snelheid te bereiken van maar liefst 70 kilometer per uur. De hond heeft bovendien een levensverwachting van 10 tot 13 jaar.

Windhonden

Windhond karakter

De Windhond behoort tot de rustige hondenrassen en heeft vaak genoeg aan een wandeling van 20 minuten. Toch vindt de hond het ook leuk om actief bezig te zijn. Hij is zeer gesteld op mensen en ligt het liefst de hele dag aan je voeten op een kleedje. Ondanks zijn passieve houding is hij op de renbaan bijvoorbeeld wel actief. Met een goede gehoorzaamheidstraining heb je aan deze hond een fantastische vriend voor het leven.

Mens en dier

Windhonden zijn rustige honden en dit maakt ze zeer geschikt als gezelschaps- of familiehond. Ze zijn zeer kindvriendelijk, maar wel een tikkeltje verlegen of afwachtend naar andere honden. Deze aanhankelijke honden vinden het altijd prettig om dichtbij je te zijn en daar moet je tegen kunnen.

Gezondheid en voeding

Dit hondenras is over het algemeen vrij gezond. Geef hem voeding die is afgestemd op zijn leeftijd en zorg ervoor dat Windhond pups voldoende beweging krijgen. Het zijn jachthonden en train dit daarom in eerste instantie in een omheinde omgeving.

Hygiëne

Deze hondensoort heeft slechts weinig verzorging nodig. Wel vindt hij het heerlijk om in bad te gaan. Let erop dat je regelmatig zijn nagels knipt en zorg draagt voor een sterk en gezond gebit.