Yorkshire Terrier: een pittig en behaard gezelschapshondje

Geschiedenis

De Yorkshire hond is afkomstig uit Groot-Brittannië en is ontstaan in de tweede helft van de 19de eeuw. De hond is gefokt uit allerlei Terrier soorten de waaronder de ruig behaarde Skye Terrier. Verder is hij ook gekruist met de Dandie Dinmont, de Black and Tan Terrier en de Manchester Terrier. Zijn overdadige vacht dankt hij vooral aan de inbreng van Maltezerbloed.

Uiterlijke kenmerken

Dit hondje heeft een hoge levensverwachting, want hij wordt met gemak 13 tot 16 jaar oud. De Yorkshire Terrier grootte is ongeveer 20 centimeter en het Yorkshire Terrier gewicht ligt tussen de 2,4 en 3,2 kilo.

De Yorkshire Terrier is een fier hondje en dankt dit vooral aan zijn elegante en onverschrokken verschijning. Hij heeft een klein hoofd en donkere ogen. De v-vormige oren worden rechtop gedragen.

Bovendien heeft de lange steile vacht een blauwbruine kleur. Let daar goed op als je een nestje Yorkshire Terrier pups bezoekt om er eentje mee naar huis te nemen.

Yorkshire Terrier karakter

Dit hondenras is actief en goed te trainen, maar wel is het belangrijk om dit consequent te (blijven) doen. De sociale hond heeft een waaks karakter en is een echte jachthond. Dat kan ook niet anders, want hij werd vroeger ingezet om te jagen op ratten. Deze overmoedige hond maakt graag deel uit van het gezinsleven en kenmerkt zich door een actieve houding. Het is zelfs zo dat deze hond liever deelneemt aan menselijk gezelschap en aandacht dan aan andere honden.

Yorkshire-Terrier

Mens en dier

Dit hondje is uitermate geschikt voor een gezin met kinderen, want hij vindt het heerlijk om met kinderen om te gaan. Let er wel op dat de hond de neiging heeft om te domineren en zorg daarom voor een goede socialisatie én consequente opvoeding. Verder doet dit hondje het prima met andere huisdieren zoals honden en katten.

Gezondheid en voeding

Iedere hond heeft verzorging en goede voeding nodig, ook dit Britse hondenras. Geef hem zoveel mogelijk droog voer om tandsteen en tandplak tegen te gaan. Stem de hoeveelheid brokken af op zijn leeftijd, want obesitas ligt al snel op de loer - zeker als je hond onvoldoende beweegt.

Hygiëne

Deze soort hond dien je dagelijks te borstelen om klitten tegen te gaan. Geef hem ook regelmatig wat om op te kauwen, want dit is goed voor de gebitskwaliteit. Uiteraard is het altijd verstandig om regelmatig eens langs de dierenarts te gaan voor een controle.