De Chinchilla kat

Geschiedenis

Er werd in 1620 voor het eerst gesproken over Perzische katten. Ze waren toen al lang bekend in Perzië, maar vonden toen voor het eerst hun weg naar Europa. De Chinchilla variant stamt dan weer uit het einde van de achttiende eeuw. In 1888 werd de eerste Chinchilla kat tentoongesteld. Deze kat, Silver genaamd, was een kruising tussen een Smoke pers en een Silver tabby pers.

Uiterlijke kenmerken

Het is een flinke kat, met een stevig, sierlijk lichaam. De vacht kenmerkt zich door de zilveren gloed die er overheen ligt. Deze kat heeft groene of blauwe groene ogen. Hierbij valt dan nog op dat deze vrij ver uit elkaar staan. De Chinchilla heeft een dikke vacht, die heel zacht aanvoelt. Het is wel een vacht die het hele jaar door flink wat verzorging nodig heeft. Bovendien zijn de spieren van de Chinchilla goed ontwikkeld en sterk. Ook een Chinchilla kitten heeft al gelijk een mooi lichaam en een vacht waar goed aan verzorgd moet worden. Van een Chinchilla ligt het gewicht tussen de 3,5 en 7 kilo.

Chinchilla kat

Chinchilla karakter

Een Chinchilla Perzische kat is een kat met een zeer vriendelijk karakter. Het is een sociale kat die een goede vriend kan zijn van de mensen bij wie hij in huis woont. Het is wel een kat die wat schuw is voor andere bezoekers. Het is een kat die het daarbij ook prima vindt om alleen te zijn.

Mens en dier

De Chinchilla kat is een echte mensenvriend. Hij kan zowel overweg met volwassenen als met kinderen. Hij houdt ervan om opgepakt en aangehaald te worden. Ook met andere dieren kan dit ras prima overweg. Heeft u bijvoorbeeld een hond in huis, dan vindt de kat dit in principe prima.

Gezondheid

Een Perzische kat is, bij een goede voeding en verzorging, een gezonde kat. Er kunnen wel nierziektes ontstaan, maar deze kunnen door een dokter al zeer vroeg worden uitgewezen.

Voeding

Er is speciale voeding voor Perzische katten, die het dier het makkelijker maken om te eten. Het is namelijk zo dat een Chinchilla Perzische kat een korte snuit heeft, waardoor eten lastiger is. Deze voeding zorgt daarbij ook voor een goede verzorging van de vacht.

Behandeling

De behandeling van de vacht is bij een Chinchilla Pers zeer belangrijk. Deze moet zeer regelmatig geborsteld en gewassen worden.