Devon Rex, je actieve spitsorige vriend

Geschiedenis

Beryl Cox ontdekte het ras in 1960 voor het eerst in graafschap Devon (Zuidwesten van Engeland). De kat leek enorm goed op de Cornish Rex, waardoor hij Devon Rex genoemd werd. Hoewel beide rassen erg op elkaar lijken, stammen ze niet van elkaar af.

Uiterlijke kenmerken

De Devon Rex kat heeft een heel typisch uiterlijk. Zo hebben ze een heel korte vacht die gekruld of gegolfd is. Hun buik en nek zijn echter minder behaard. Ze komen in alle kleuren voor, de meest voorkomende kleuren zijn: wit, zwart, blauw, bruin... Enkele patronen in de vacht zijn: schildpad, shaded, smoke... Bij Devon Rex kittens kan het een jaar duren tegen dat ze hun definitieve kleur hebben. Deze katten hebben een slank, gespierd lichaam met lange poten en een lange staart. De Devon Rex hun grootte is eerder klein. Ook hun achterpoten zijn langer dan hun voorpoten. Het meest opvallende aan deze kat zijn hun grote oren en grote, ovale ogen. Deze zijn groen of geel, overeenstemmend met de kleur van hun vacht. Door hun kleine lichaamsbouw is een Devon Rex zijn gewicht maximaal 5,5 kilogram.

Devon Rex

Karaktertrekken

Devon Rex is een heel afhankelijk ras. Ze houden dus enorm van aandacht. Ze zijn erg speels, maar kunnen ook gemakkelijk kunstjes aanleren. Ze hebben een flinke portie energie en springen je maar al te graag in de armen. Het Devon Rex karakter is zachtaardig, waardoor ze ideaal zijn als gezinskat.

Mens en dier

Dit ras is heel zachtaardig. Zo vormen ze de ideale combo met kinderen en andere huisdieren. Ja, ook andere katten en honden! Je dient ze alleen een flinke portie aandacht te geven.

Gezondheid

Deze katten wegen maximaal 5,50 kilogram. Dit is een gezond gewicht. Het ras heeft enkele erfelijke aandoeningen zoals kaalheid en spasticiteit. Bovendien hebben ze een dunne vacht, waardoor ze het snel koud kunnen krijgen, ook binnen in huis. Je kan daarom wat extra calorieën toevoegen aan de voeding. Denk bijvoorbeeld aan niervet. Ze hebben een snelle stofwisseling en dus een grote eetlust.

Voeding

De katten hebben een snelle spijsvertering, waardoor ze sneller honger hebben. Ze eten graag, waardoor het heel belangrijk is om hun voeding te doseren en op vaste momenten aan te bieden.

Hygiëne

De vacht is erg breekbaar, waardoor je deze voorzichtig moet verzorgen. Devon Rex katten ruiven bijna nooit. Borstelen is niet vaak nodig, maar ze gaan wel graag in bad. Heeft je kat een olie- of wasachtige afscheiding rond de nagels? Dan dien je je vriend zeker om de twee weken te wassen. Dit ras maakt ook redelijk wat oorsmeer aan. Maak de oren daarom geregeld schoon.