Exotic: een rustige en onafhankelijke gedrongen kat

Geschiedenis

De Exotic kat is afkomstig uit de Verenigde Staten en is de tegenpool van de Britse Korthaar. Hij werd rond 1966 gefokt omdat fokkers een kat wilden met een wat steviger bottenbouw. Het kattenras is ontstaan uit de Amerikaanse korthaar en de Perzische kat.

Uiterlijke kenmerken

De Exotic grootte is klein tot normaal en het Exotic gewicht ligt tussen de 4 en 8 kilo.

De gedrongen kat heeft korte benen en dikke ronde voeten. De brede en ronde kop beschikt over bolle wangen en een stevige kin. De neus is kort en stomp en zijn ogen staan ver uit elkaar. De kleur van het lichaam en de ogen moeten te allen tijde met elkaar overeenstemmen. Verder zijn alle kleuren toegestaan die ook bij de Perzische kat gelden.

Bovendien is de vacht van dit kattenras wat langer dan de andere kortharige katten en is er in allerlei patroon- en vachtcombinaties.

Exotic

Exotic karakter

Het Exotic karakter is rustig en evenwichtig. Hij vindt het prettig om te spelen en wordt graag aangehaald. Hij is niet nadrukkelijk aanwezig, maar verkeert wel graag in goed gezelschap. De kat kan goed alleen zijn, maar het is altijd prettig wanneer hij een soortgenoot heeft als metgezel.

Mens en dier

De Exotic kat is vriendelijk naar volwassenen en kinderen. Hij is onafhankelijk en gaat graag zijn eigen weg. Over het algemeen kan de kat goed overweg met zowel honden als katten.

Gezondheid

Aan een gezonde kat beleef je volop plezier. Zorg daarom dat je huistijger voldoende voer krijgt voor een goede werking van alle vitale organen. Koop voer dat is afgestemd op zijn leeftijd, gewicht en grootte.

Voeding

Exotic kittens zijn over het algemeen vrij rustig. Dit geldt ook als ze ouder worden. Verklein de kans op obesitas door aandacht te besteden aan een gezond voedingspatroon. Hiermee verklein je een eventuele kans op obesitas.

Hygiëne

Borstel de vacht regelmatig om deze in goede conditie te houden. Let daarnaast ook op de gebitskwaliteit en bezoek daarom jaarlijks een dierenarts.