Kartuizer: een sierlijke kat met een eigen identiteit

Geschiedenis

De Chartreux is een zeer oud kattenras, want de eerste beschrijvingen dateren uit de 16de eeuw. Men denkt dat de katten afkomstig zijn uit een bergachtige streek in Frankrijk met de naam Grand Chartreuse. Er gaan zelfs geruchten dat de katten daar al rond de 11de eeuw werden gehouden in een klooster. Toch is men pas rond 1920 gestart met het fokken van dit kattenras. Dit gebeurde voornamelijk in het midden en westen van Frankrijk.

Uiterlijke kenmerken

Deze middelgrote kat valt op door een stevig en gespierd lichaam dat is voorzien van lange poten. Het Chartreux gewicht ligt tussen de 3,5 en 7 kilo. Ondanks zijn krachtige en stevige voorkomen heeft hij een vriendelijk en zacht karakter.

Dit ras heeft een brede en afgeronde kop met lage bolle wangen. De oren zijn klein tot middelgroot. Zijn grote ogen zijn diepgeel tot diep koper van kleur. Verder heeft hij een korte en sterke nek.

De zachte en glanzende kortharige vacht is er in de kleuren blauw, bleek blauwgrijs en dieper blauwgrijs.

kartuizer

Kartuizer karakter

Bezoek je een nestje Kartuizer kittens? Dan kies je voor een rustige en onafhankelijke kat met een sterke persoonlijkheid. Het is een kat die goed alleen kan zijn, maar het wordt door experts niet aangeraden.

De Chartreux is graag op zichzelf, maar heeft ook op zijn tijd aandacht en warmte nodig van zijn baasje of huisgenoten.

Mens en dier

Deze kat is lief voor mensen, kinderen en dieren. Hij gaat graag zijn eigen gang en laat zich niet makkelijk van zijn stuk brengen.

Gezondheid

De gezondheid van je kat is enorm belangrijk. Besteed daarom tijd en aandacht aan zowel zijn fysieke als mentale toestand. Zorg voor goede voeding, vers drinkwater en bezoek bij gezondheidsklachten de dierenarts.

Voeding

Dit kattenras leeft graag binnen en gaat daarom niet uren op onderzoek uit. Zorg dat hij voldoende beweegt en stem zijn voedingspatroon af op zijn activiteiten.

Hygiëne

Het is voldoende om de vacht slechts eenmaal per week te borstelen. Voor een sterk en gezond gebit breng je jaarlijks een bezoek aan de dierenarts.