Maine Coon, de grote en vriendelijke reus

Geschiedenis en afkomst

De kat komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en heeft hier al eeuwenlang zijn thuisbasis. Hij kwam voornamelijk voor in de staat Maine, vandaar ook de naam. De Maine Coon-kat is een natuurras waarmee wordt bedoeld dat de kat op natuurlijke wijze is ontstaan. Hij mag daarom niet zomaar met andere katten worden gekruist. Tussen 1980 en 1990 verscheen de kat voor het eerst in België.

Uiterlijke kenmerken

De Maine Coon kat valt op vanwege een aantal uiterlijke kenmerken. De ruige vacht, volle kraag en lange pluimstaart zijn typische kenmerken van deze kat uit Noord-Amerika. Natuurlijk mogen ook de lynxpluimpjes op de oren niet vergeten worden. De Maine Coon grootte is groter dan de gewone huiskat. Het Maine Coon gewicht ligt namelijk tussen de vijf en negen kilo. De kat is pas na zijn derde levensjaar helemaal volgroeid. De ogen van de kat zijn groot en rond en komen in allerlei kleuren voor. Qua vachtpatroon kan je bijvoorbeeld denken aan gemarmerd, gestreept en effen. Tot slot heeft de kat een stevig skelet en ontwikkelt hij in de winter een imposante kraag rondom de kop én extra beharing op de achterpoten.

Maine Coon karakter

Het karakter van de kat is rustig, vriendelijk, tolerant en goed gehumeurd. Het is een uiterst sociaal dier en beschouwt zichzelf als onderdeel van het gezin. Hij is mensgericht, maar zeker niet opdringerig. Daarom blijft hij graag in de buurt van zijn huis, zelfs als hij buiten speelt. Vanwege zijn aanhankelijkheid is hij niet erg geschikt om alleen te zijn en daarom is een maatje zeker aan te raden. Deze kat is actief en vindt het daarom prettig om interactief bezig te zijn.

Mens en dier

Het karakter van de Maine Coon is lief en daarom is de kat uitermate geschikt voor in een gezin met kinderen. Hij is afhankelijk en tegelijkertijd zelfstandig. Soms is het een echte schootkat, terwijl hij op andere momenten er graag alleen op uitgaat. De kat doet het naast kinderen ook prima met honden.

Gezondheid

Een gezond gewicht is belangrijk wil je zolang mogelijk genieten van je kat. Voeding op maat draagt bijvoorbeeld bij aan een gezond gewicht. Wanneer de raskat de juiste voeding voorgeschoteld krijgt, besteed je voldoende zorg en aandacht aan de toestand van de vitale organen.

Voeding

Een gezond voedingspatroon is belangrijk om de kat netjes op gewicht te houden. Tussen de vijf en tien jaar moet er daarom worden overgestapt naar een caloriearm dieet. Voor jou als eigenaar is het belangrijk om goed op te letten op eventueel overgewicht om zo de kans op obesitas te verkleinen.

Hygiëne

De vacht van deze raskat heeft beslist aandacht nodig, want er kunnen al snel klitten ontstaan. Het is belangrijk om de kat minimaal eenmaal per week te borstelen. Verder vraagt ook het gebit een goede behandeling. Tandenpoetsen bijvoorbeeld is een uitstekende manier om een bijdrage te leveren aan een gezond gebit.