Noorse boskat: populaire raskat met een stoer karakter

Geschiedenis

Deze indrukwekkende verschijning is afkomstig uit Scandinavië. Het is zelfs zo dat dit kattenras nog steeds voorkomt in het wild, bijvoorbeeld in Noorwegen en Zweden. Vooral in de jaren dertig van de vorige eeuw kwam de kat steeds meer in de belangstelling te staan, maar het duurde nog tot 1977 voor de kat officieel werd erkend.

Uiterlijke kenmerken

Dit kattenras wordt gemiddeld ongeveer 12 jaar oud. Het Noorse boskat gewicht ligt rond de 6,5 kilo. Bij sommige katers loopt dit gewicht op tot 8 kilo. De Noorse boskat grootte wordt pas duidelijk bij het derde of vierde levensjaar, want dan is de kat volledig uitgegroeid.

De kat valt op door de pluimpjes op de oren en grote ronde voeten met lange haren. Ook de bef en volle kraag zijn kenmerkend voor de kat uit Scandinavië.

Dit kattenras heeft een halflangharige vacht en een dikke pluimstaart. Het kattenras komt in allerlei kleuren voor, maar ook gevlekt, gemarmerd of gestreept behoort tot de mogelijkheden.

Noorse boskat karakter

De kat is sterk en robuust en vindt het heerlijk om op onderzoek uit te gaan. Hij is geschikt voor het leven buitenshuis en is ook een van de weinige katten die van water houdt. Het is een uiterst sociaal dier en daarom gemakkelijk in de omgang. Hij is aanhankelijk en heeft een zeer sociaal karakter.

Mens en dier

Noorse boskat kittens zijn al op jonge leeftijd zeer sociaal. Dit maakt de boskat tot een geweldig huisdier voor gezinnen met kleine kinderen. Hij is dan ook tolerant naar zowel mensen als dieren.

Gezondheid en voeding

Voeding op maat geeft je de garantie op een gezonde en actieve kat. Het draagt bij aan een optimale spijsvertering en goed gewicht. Daarnaast verkleint het de kans op obesitas.

Hygiëne

De halflangharige vacht van de kat heeft maar weinig verzorging nodig. Haal er regelmatig een borstel over om klitten tegen te gaan. Ga daarnaast voor een sterk en gezond gebit door zijn tanden met enige regelmaat te poetsen.