Oosterse korthaar: luidruchtig, nieuwsgierig en intelligent

Geschiedenis

Hij is afkomstig uit Thailand en is ontstaan uit een kruising met de Siamese kat en de Abessijn. De gemiddelde leeftijd van deze raskat ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Uiterlijke kenmerken

Het gewicht van een Oosters korthaar ligt tussen de 3,5 en 6,5 kilo. De kat valt op door zijn lengte en elegantie.

De kop met lange oren heeft de vorm van een lange driehoek en de ogen zijn blauw of groen. Tweekleurige ogen behoort ook tot de mogelijkheden.

De kortharige en gladde vacht is er in de kleuren wit, blauw, ebbenhout, crème, rood, bruin, ijsblauw, platinum, reebruin, chocoladebruin, kastanje, kaneel, lavendel, champagne en donkerbruin. Hierbij zijn allerlei vachtpatronen mogelijk.

Oosterse korthaar

Oosterse korthaar karakter

De kat ziet er niet alleen fantastisch uit, maar onderscheidt zich ook door zijn hoge intelligentie. Je kunt hem bijvoorbeeld trainen om aan een tuigje te lopen. Hij is zeer gericht op zijn baasje, vindt het heerlijk om te spelen en is het liefst zo weinig mogelijk alleen. Hoe langer je hem alleen laat, hoe 'spraakzamer' hij wordt.

Bovendien ligt hij graag op schoot óf kruipt bij je in bed.

Voeding

De slanke poten van deze kat kunnen slecht tegen overgewicht. Daarom is het belangrijk dat je doelgericht bezig bent met een gezond voedingspatroon. Let er daarom op dat je voer zorgvuldig afweegt en doseert. Obesitas is zichtbaar via een hangbuikje.

Verzorging

Naast emotionele aandacht is ook vachtverzorging van belang. Borstel of kam de kat regelmatig, vooral als hij in de rui is. Besteed daarnaast ook aandacht aan een goede gebitskwaliteit en bezoek daarom ieder jaar de dierenarts.

Speelgoed en omgang met mens en dier

Een Oosterse korthaar kat vindt het heerlijk om met jou te spelen. Daarnaast doet hij dit ook graag met een soortgenoot. Zorg daarom voor voldoende kattenspeeltjes en investeer onder andere in een mooie krabpaal. Hij vindt het niet prettig om alleen te zijn en kan enorm treuren als een soortgenoot overlijdt. Verder kan hij goed overweg met honden en kinderen, vooral als je hem jong laat wennen aan volwassenen, kinderen en honden.