Perzische kat: de enige echte langharige kat

Geschiedenis

Deze langharige kat heeft een lange geschiedenis. Hij is waarschijnlijk ontstaan rond 1600 en kwam toen voor het eerst voor in Europa. Het duurde tot het begin van de twintigste eeuw voordat fokkers actief aan de slag gingen met de ontwikkeling van dit kattenras. Dit gebeurde vooral door fokkers uit zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië.

Uiterlijke kenmerken

De Perzische kat grootte is middelgroot tot groot en het Perzische kat gewicht ligt tussen de 3,5 en 7 kilo. Zijn gemiddelde levensverwachting is 12 tot 17 jaar.

De kat heeft een grote massieve kop en bolle wangen. Zijn grote ogen zijn rond en staan ver uit elkaar. Oogkleuren zijn blauw, koper, groen, hazelnoot óf twee verschillende oogkleuren.

De zijdezachte vacht is lang en er zijn talloze kleurvariaties mogelijk: wit, rood, crème, zwart, blauw, chocoladebruin, lila, zilver, goud, cameo, schildpad, blauw-crème, bruin, calico en donkerbruin. Het vachtpatroon is effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico, cypers, smoke, shaded of points.

Perzische kat karakter

Het Perzische kat karakter is rustig, lief en aanhankelijk. Zijn voorkeur gaat daarom uit naar een rustige omgeving waarin hij kan opgroeien. Hij houdt niet zo van klimmen en ligt graag op een vaste plek. Het is een typische schootkat en brengt graag veel tijd met je door. Om die reden is hij het liefst zoveel mogelijk binnen.

Mens en dier

De langharige kat is mens- en kindvriendelijk. Hij vindt het heerlijk om geaaid te worden, maar is niet zo weg van drukke spelletjes. Hij is zeer aanhankelijk en doet het verder uitstekend met soortgenoten of honden. Een goede socialisatie levert hier een belangrijke bijdrage aan. Let hier op als je een bezoek brengt aan een nestje Perzische kat kittens.

Gezondheid en voeding

Aangezien deze kat weinig beweegt, is het belangrijk om het gewicht van je kat goed in de gaten te houden. Stem zijn voedingspatroon af op de mate waarin hij beweegt. Op die manier blijft hij goed op gewicht en is de kans op obesitas klein.

Hygiëne

Deze kat heeft een grote neiging tot verharen en daarom is het belangrijk hem veelvuldig te borstelen. Verder vraagt ook het gebit om periodiek onderhoud. Breng daarom ieder jaar een bezoek aan de dierenarts om het gebit na te laten kijken of indien gewenst een passende behandeling te geven.