Peterbald: sierlijke en elegante kat

Geschiedenis

De Peterbald kat is afkomstig uit Rusland en werd er in 1994 voor het eerst gefokt. Hij is ontstaan uit een kruising tussen de oosterse korthaarpoes en een don spfynxkater. De Peterbald-kat wordt ook wel de 'Petersburg Sphynx' genoemd. Het is een kattenras dat je veel tegenkomt op shows en hij valt op door de vele rimpels op zijn lichaam.

Uiterlijke kenmerken

Het Peterbald gewicht ligt tussen de 2 en 4 kilo en de Peterbald grootte is middellang tot vrij lang. De oogkleur is er in allerlei variaties, net als zijn vacht. Na twee jaar wordt de vacht onderverdeeld in 5 verschillende soorten: Bald of Gummy, Flock, Velours, Brush en Straight coated. De haarverliezende naaktkat wordt met haar geboren, maar verliest na twee jaar zijn haar.

De kat valt voornamelijk op door zijn slanke verschijning, de lange rechte staart en zijn driehoekige kop.

Peterbald karakter

Het Peterbald karakter is rustig, intelligent en sociaal. Hij vertoeft graag in de aanwezigheid van zijn baasje. De kat doet het uitstekend met soortgenoten en vindt het niet prettig om gedurende lange tijd alleen thuis te zijn. Het is een rustige kat die snel dingen oppakt en aanleert en vindt het leuk om tot op hoge leeftijd te spelen.

Mens en dier

De Peterbald-kat doet het uitstekend met katten, honden, volwassenen en kinderen en dit maakt hem tot een prettig huisdier. Peterbald kittens weten het hart van je kinderen beslist te veroveren. Daarom is de keuze voor een Peterbald-kitten snel gemaakt.

Gezondheid en voeding

Een naaktkitten zoals de Peterbald-kat heeft vanaf jonge leeftijd de juiste voeding nodig voor een goede gezondheid. Koop daarom voer dat is afgestemd op dit kattenras en geniet met volle teugen van dit bijzondere huisdier. Vaak zijn premium brokjes noodzakelijk omdat hij snel gewicht verliest vanwege het ontbreken van een vacht.

Hygiëne

Deze Oosterse kat heeft meer verzorging nodig dan een 'gewone' kat. Zo heeft de kat het snel koud en heeft hij af en toe een bad nodig vanwege de talgproductie. Poets ook regelmatig zijn tanden voor een sterk en gezond gebit. Ga daarom ook periodiek langs bij de dierenarts voor een gebitscontrole.