Ragdoll-kat, een lieve langharige huiskat

De Ragdoll is een populaire huiskat die zich kenmerkt door een vriendelijk en rustig karakter. Voor veel kattenliefhebbers is het een van de mooiste katten. Hij ziet er dan ook prachtig uit en is nieuwsgierig en aanhankelijk. Dit lieve en leuke kattenras is daarom de moeite waard om nader te bekijken.

Geschiedenis

Dit kattenras is ontstaan in de jaren zestig. De Ragdoll-kat is begin jaren zestig gefokt door de Amerikaanse Ann Baker. Het ras vindt zijn oorsprong in poes Josephine. Deze witte Pers/Angora poes werd aangereden tijdens haar zwangerschap, maar gelukkig overleefde ze het ongeval en beviel vervolgens van een aantal prachtige kittens. Het mooie uiterlijk en typerende karakter van de kittens beviel Ann Baker (de buurvrouw van de eigenaar van Josephine) zo dat ze besloot er mee te fokken. Hierdoor is de Ragdoll-kat ontstaan.

Uiterlijke kenmerken

De Ragdoll kat valt op vanwege verschillende uiterlijke kenmerken. Zo ligt het Ragdoll gewicht tussen de 3,6 en 9,1 kilo. Dankzij de Ragdoll grootte behoort hij tot de grootste kattensoorten ter wereld. Alle Ragdoll-katten hebben blauwe ogen en zijn er in zes kleuren: Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red en Creme. Er wordt een onderscheid gemaakt in drie hoofdpatronen: Colourpoint/Pointed, Mitted en Bicolor.

Dit kattenras heeft een middellange vacht en kent weinig tot geen klitten. De Ragdoll valt vooral op vanwege de grote kraag. Oren, poten, staart en masker zijn gekleurd en wijken daarmee af van de rest van het lichaam. Pas rond het derde levensjaar is de kat volledig uitgegroeid.

Ragdoll karakter

Een Ragdoll kat is een uiterst sociaal dier en zeer nieuwsgierig. Hij volgt je het liefst overal waar je naartoe gaat. Vanwege zijn lieve en relaxte karakter is het een populaire huiskat. Hij is sociaal en vindt het daarom fijn om mensen om zich heen te hebben. Verder is een Ragdoll niet zo actief als de 'gewone' kat, maar vooral rustig en bedachtzaam.

Mens en dier

Het kattenras is vanwege zijn tolerante houding ideaal voor een gezin met kinderen. Daarom is een Ragdoll kitten beslist een aanrader. Hij is dan ook het liefst in de buurt van zijn baasje en andere gezinsleden. Bovendien doet deze kattensoort het uitstekend tegenover andere dieren (andere Ragdolls) en mensen.

Gezondheid kattenras Ragdolls

Ragdoll-katten zijn over het algemeen gezonde en robuuste katten. De katten hebben wel meer aanleg voor spijsverteringsproblemen. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar middels braken en diarree. Voor vitale organen en een goede spijsvertering is de juiste voeding belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om samen met je huisdier, de Ragdoll, te werken aan een gezond gewicht.

Voeding

Voor Ragdoll-katten is een gestructureerd voedingspatroon van groot belang. Dit bereik je onder andere middels droog en nat voer. Na een castratie of sterilisatie is het belangrijk om over te stappen naar ander voer. Doe je dit niet, dan is de kans vrij groot dat je kat gaat lijden aan obesitas.

Hygiëne Ragdoll

Over het algemeen hebben Ragdolls weinig vachtverzorging nodig, maar borstel ze regelmatig. Oefen hiermee als ze nog jong zijn. Verder vraagt ook het gebit om een goede behandeling. Breng daarom jaarlijks een bezoek aan de dierenarts voor een gezond gebit van je Ragdoll.