Geschikte vissen om te geven aan katten

Veel katten zijn dol op vis. Het is ook een beeld dat we hebben van katten. Toch kun je niet zomaar alle vissoorten aan katten te eten geven. Bovendien moet je het geven van vis aan katten zoveel mogelijk beperken. Katten lusten zowel gerookte als rauwe vis en daarom zit het ook vaak in kattenvoer verwerkt. Welke vissen eten katten nu eigenlijk en waarom moet je zo voorzichtig zijn met het overvloedig voeren van vissen aan katten. We vertellen je graag meer over dit onderwerp en voorzien je eveneens van de nodige tips en adviezen om je kat op de juiste manier te verzorgen als het aankomt op het geven van vis.

Waarom geef jij je kat vis?

Het eten van vis is voor mensen gezond, want het zit boordevol eiwitten en andere voedingsstoffen. Hoe zit dat eigenlijk bij katten?

Net als mensen hebben ook katten eiwitten nodig voor hun organen. Echter is het ook zo dat sommige vissoorten ook bepaalde vitaminen kunnen vernietigen en daarom is het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan.

Vis kan een goede aanvulling zijn op het dagelijks menu, maar doe het wel met mate. Zo is het een gegeven dat vis uit de vishandel totaal anders is dan een vis die een kat in de natuur vangt. Vis uit de viswinkel is bijvoorbeeld vele malen zouter en dit is niet goed voor een huistijger. Daarnaast moet je ook rekening houden met allerlei bacteriën en parasieten als een vis niet wordt verhit.

Welke vissoort geef jij je kat?

Veel katteneigenaren geven hun kat witte vis, maar toch is dit geen goede keuze. Het bevat namelijk weinig goede oliën en dit is iets wat je kat wel nodig heeft.

Daarom is het beter om je kat vette vis te geven. Of vis die je hebt verhit. Daarmee worden bacteriën gedood en heeft je huistijger dus minder kans op gezondheidsproblemen.

Verder is het van groot belang dat je graten verwijdert, want dit is levensgevaarlijk voor je kat. Hij kan er zelfs in stikken.

Kies daarom voor kattenvoer waaraan vis is toegevoegd. Dit is beter voor je kat en je hoeft ook niet bang te zijn dat hij erdoor overlijdt.

Nog meer vis tips voor jouw kat

Gun jij je kat smaakvolle tips? Lees snel verder hoe je dit het beste aanpakt:

- Geef je kat maximaal eenmaal per week vis.

- Geef je huistijger alleen vette vis. Denk bijvoorbeeld aan zalm, sardientjes en makreel.

- Naast vette vis kun je je kat ook kattenvoer geven waarin vis is verwerkt.

- Wees voorzichtig met graten en haal ze eruit voor je je kat vis te eten geeft.

- Bij onheil of problemen omtrent vis of graten kun je het beste een dierenarts raadplegen.

Kortom: je kat vis geven mag, maar doe het wel met mate en geef alleen vette vis zonder graten.