Welke rattenkooi voor mijn rat?

Onderhouden van de kooi

Deze huisdieren hebben heel gevoelige luchtwegen. Daarom is het belangrijk om je rattenkooi te onderhouden op de juiste manier. Gebruik bijvoorbeeld geen zaagsel als bodembedekker voor het rattenhok. Ga voor een stofvrij materiaal, ecobed bijvoorbeeld. Dit zijn kartonsnippers zonder stof.

Een goede rattenkooi verzorging is belangrijk. Je houdt het verblijf netjes door hoektoiletten. Dit zijn kleine plastic bakjes waarin de dieren hun behoefte kunnen doen. Zo hoef je het hok minder vaak te verschonen en kan je gewoon regelmatig de toiletten schoonmaken. Verschoon het hok steeds met heet water.

Waar houdt je rat van?

Naast een goede rattenverzorging is een leuke kooi belangrijk. Ratjes klimmen graag en zijn avontuurlijk. Voorzie daarom verschillende verdiepen in de rattenkooi.

Ook speeltjes in deze rattenkooi vinden ze leuk. Koop bijvoorbeeld een loopwiel. Je ratjes zullen hier graag heel wat meters in rennen! Zorg ervoor dat het wiel groot genoeg is (minimum diameter 29 cm). Soms zijn het echte acrobaten en houden ze ervan om over een touw te lopen. Dit kan je van de ene kant naar de andere kant van de ratten kooi spannen. De dieren houden verder van een gezellig huisje dat wat donkerder is om in te slapen of zich overdag even in terug te trekken. Plastic huisjes zijn de beste optie. Hout wordt snel vies. Het duurt even om je rattenkooi te installeren, maar je maakt je huisdier heel blij met een mooi ingericht rattenverblijf.

Voeding voor je rat

Wat leg je in de rattenkooi als voeding? Ratjes eten als basisvoer gemengd voer of brokken. Gemengd voer zijn zaden, granen, groenten en dierlijke producten. In brokken zijn namelijk deze ingrediënten geperst. Je mag je dier ook verse groenten en fruit geven. Geef nooit: zoet, gekruid eten en kolen (wel bloemkool en broccoli).

Hun tanden groeien snel, geef daarom knaagsticks om hun tanden te laten afslijten. Geen knaagstenen of likstenen!

Een leuk extraatje voor je dier is een snackbal. Hierin kan je een snack verstoppen die je dier moet zoeken. Dit is goed om hun intelligentie te blijven stimuleren.

Beste plaats voor het rattenkooi

Deze huisdieren zijn gevoelige dieren. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet in de kou staan, dus niet bij open ramen. Zet daarom de kooi ook best van de grond, zodat ze niet op de koude vloer staat. Dichtbij de verwarming of in de zon is dan ook weer niet goed.

Zet de rattenkooi verder niet op een stoffige plaats, hier kunnen ze niet goed tegen.