Wat is giftig voor konijnen?

Goede voeding is belangrijk voor konijnen, want deze beesten kenmerken zich door een gevoelige spijsvertering. Verkeerde of giftige voeding geven, kan fatale gevolgen hebben. Huppelt er een konijn bij jou in huis of op het gras? Dan moet je weten wat je je huisdier wel of niet mag geven. Prei, bieslook, ui, spruitjes en appelpitjes kun je beter niet geven. Appelpitjes zijn puur vergif en dit leidt tot ernstige problemen. Daarnaast zijn ook veel planten giftig voor konijnen en dus kan je jouw konijn niet zomaar overal aan laten knabbelen in de tuin. Hoe pak je dit op een slimme manier aan?

Waarom is dit voedsel giftig voor konijnen?

Voor konijnen is kwalitatieve voeding dus essentieel. Het geven van verkeerde voeding leidt tot allerlei gezondheidsproblemen. Voorkomen is beter dan genezen en dus moet je weten waarom bepaald voedsel giftig is voor je huisdier.

Kool bijvoorbeeld leidt tot gasvorming in de darmen. Wees daarom voorzichtig met het geven van broccoli en bloemkool.

Appelpitjes zijn eveneens giftig voor konijnen. Hoewel het eten van een enkele pit niet direct resulteert in vergiftiging, is dit wel het geval als je je konijn regelmatig een klokkenhuis met appelpitjes geeft.

Hoe voorkom je dat konijnen dit eten?

Wil je niet dat jouw konijn groenten eet die schadelijk zijn voor zijn gezondheid of wil jij je huisdier beschermen tegen giftige planten?

Investeer in kwalitatieve voeding zoals biks en groen hooi. Dit zit boordevol vezels en houdt de darmen van je konijnen gezond. Daarnaast heeft je konijn ook iedere dag vers drinkwater nodig.

Verder mag je konijn best wat groenvoer, maar geef geen koolgroenten en wees voorzichtig met het geven van teveel brood of wortels. Een konijn vindt dit superlekker, maar er zitten ook veel suikers in en dit is niet goed voor het beest.

Tot slot: laat je konijn niet zomaar overal loslopen, maar draag zorg voor een goede omheining door middel van kippengaas.

Wat doe je als er vergiftiging optreedt?

Heeft je konijn aan iets lopen knabbelen wat giftig voor hem is? Raadpleeg dan zo spoedig mogelijk de dierenarts.

Er kan mogelijk vergiftiging optreden als hij knabbelt aan de Aronskelkfamilie, Zwarte nachtschade, Taxus, Azalea, Wolfsmelkfamilie, Rodondendron, Laurier, Berenklauw, Hortensia, Maretak, Rabarber, Ridderspoor, Jasmijn, Kamperfoelie, Witte- en rode savooiekool en Buxus.

Uiteraard is het belangrijk om snel en daadkrachtig te handelen, anders kan je konijn overlijden. Neem daarom beslist contact op met de dierenarts als je vergiftigingsverschijnselen opmerkt bij je konijn.