Aquarium voor beginners

Bontgekleurde scholen vissen komen tevoorschijn en verstoppen zich achter fraaie groene planten. Een goed onderhouden aquarium is mooi om naar te kijken en zorgt voor een tropische sfeer, waar het ook wordt geplaatst. Daarenboven, is het zachte geluid van het mechanisme ontspannend en vermindert het stress. Wie met deze fascinerende hobby wil beginnen, moet met enkele elementen rekening houden om het waterleven in evenwicht te houden. Onze experts kunnen de meeste vragen beantwoorden in verband met een aquarium voor beginners.

Welk soort aquarium?

Voor beginners wordt een zoetwateraquarium in de klassieke rechthoekige vorm aangeraden. De bekende goudviskom is niet geschikt. Door de grootte van het aquarium geleidelijk aan uit te breiden, wordt de waterkwaliteit stabieler en zijn belangrijke parameters zoals de pH-waarde en de zuurstof- en stikstofwaarden minder onderhevig aan schommelingen. Een capaciteit van ongeveer 100 liter, goed voor een lengte van 80 cm, is de correcte maat voor een beginnersaquarium.

Welke uitrusting?

Opdat de dieren en planten achter het glas zouden kunnen overleven, hebben zij nood aan een filter, een verwarmingselement en verlichting die proportioneel overeenstemt met de afmetingen van het aquarium. Zowel deze uitrusting als andere accessoires, zoals decoratieve achterwanden, wortels, stenen, schoonmaakgereedschap, enz, vind je in ons assortiment.

Welke decoraties?

Vooraleer je je aquarium versiert, moet je rekening houden met de vissen. Op die manier kan je planten, grind, enz. aankopen volgens de behoeften van de toekomstige bewoners. Waterplanten zijn goede zuurstofleveranciers die, indien goed geplaatst, zorgen voor meer diepte in het aquarium. Rotsen en wortels bieden de vissen afwisseling en plaatsen om zich te verstoppen.

Welke soort vissen?

De vissen komen steeds als laatste in het aquarium. Het voorbereide aquarium zou tussen de twee en de drie weken moeten kunnen blijven staan. Daardoor komt het tot rust en kan het de belangrijke micro-organismen produceren. Als je de vissen er te snel in plaatst, kan dat hun levensduur verkorten! Kies niet te veel verschillende soorten vissen. Idealiter kies je één vissoort per aquariumniveau. Verschillende vissen verkiezen nu eenmaal andere plaatsen in het water. Populaire vissen voor beginners zijn neontetra, zebravissen, Chinese Danio’s, guppies, Platy’s of Puntius pentazona. Katvissen, die algen eten, zijn over het algemeen ook een goede keuze. Andere soorten vissen en informatie over hun levensbehoeften en over welke vissen met elkaar kunnen samenleven, vind je in onze Maxi Zoo XXL winkels.

Voorbereiding

Voor wat de decoratie en uitrusting voor je aquarium betreft, kan je best terecht bij één van onze medewerkers in je lokale winkel. Om zo snel mogelijk het beste uit je nieuwe hobby te kunnen halen, moet het aquarium ook op een stabiel meubelstuk worden geplaatst op een rustige plek in huis. Plaats het nooit in direct zonlicht of vlakbij een verwarming.