Een aquarium opbouwen in 5 stappen

Stap 1. Soort aquarium en locatie kiezen

 • Waar komt het aquarium terecht in je huis?

Kies liefst voor een rustige plek zonder rechtstreeks daglicht en in de nabijheid van een stroomaansluiting.

 • Hoe groot moet mijn aquarium zijn?

Voor beginners wordt een niet al te klein aquarium (min. 80 x 35 x 40 cm) aanbevolen, want de regel is: hoe groter het bassin, hoe eenvoudiger de bediening en des te beter de leefomstandigheden voor je vissen.

Omdat een aquarium veel weegt, voorzie je best een schuimrubberen mat als ondergrond, en zet je je bak op een stevige onderkast.

Voor je begint, reinig je je aquarium grondig. Gebruik lauwwarm water zonder chemische toevoegingen of kies voor speciaal voor aquaria bestemde reinigingsmiddelen.

Stap 2. De bodem toevoegen

De bodem van je aquarium bestaat doorgaans uit twee lagen:

1. een speciale voedingsbodem voor een goede plantengroei

2. een laag aquariumgrind bovenop je voedingsbodem.

De ideale hoogte van je bodem is 3 cm vooraan en tot 5 cm tegen de achterwand.

Door die beperkte helling stapelen afvalproducten zich op aan de voorzijde van je bassin en kun je ze gemakkelijk verwijderen.

Het is heel belangrijk om je aquariumgrind grondig te wassen met schoon water voor je het toevoegt. Dat geldt voor alle soorten grind.

Aquariumgrind met een grootte van 2-3 millimeter blijkt zeer gunstig te zijn. Zorg ervoor dat het grind niet te scherp is: anders kunnen je vissen zich eraan verwonden.

Stap 3. De technische onderdelen plaatsen

 • De verlichting van je aquarium is belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, en voor het welzijn van je planten.

Die verlichtingsduur mag de 10 tot 12 uur per dag niet overschrijden.

 • Je aquarium verwarmen is belangrijk om een constante aangename temperatuur voor je vissen te verzekeren. Vraag zeker aan een Maxi Zoo-medewerker welke temperatuur aanbevolen is voor je vissen.

Voor de verwarming kun je een eenvoudige staafverwarming gebruiken. Gebruik een thermometer om de watertemperatuur regelmatig te controleren.

 • Het filterelement in je aquarium zorgt voor een visbestendige waterkwaliteit en is nodig om het biologische evenwicht te handhaven.

De filter vangt zowel zwevende als grove deeltjes op (mechanisch filteren) om troebelheid van het water te vermijden. Daarnaast huizen er heel wat bacteriën in je filter die de afvalproducten van je vissen liquideren en zo ook helpen om het water schoon te houden (biologisch filteren).

Het beste is om de verwarming en de filter achteraan in het aquarium te installeren zodat je ze later mogelijk met beplanting en decoratie kunt verbergen.

Je Maxi Zoo-medewerkers geven je graag uitleg over de verschillende soorten filters.

Stap 4. Je aquarium inrichten

 • Om tijdens het toevoegen van het water de bodem niet om te woelen, is er een eenvoudig trucje: leg een schotel of een bord in je bassin en laat het water daarop lopen. Eens de schotel vol is, zal het water via de schotelrand in het bassin lopen zonder de bodem om te woelen.
 • Vul je aquarium voor ongeveer 2/3 met water vooraleer je planten en decoratie toevoegt. Beide reinig je vooraf grondig met schoon water om geen ongewenste stoffen in het water te brengen. Daarna voeg je de technische onderdelen toe.
 • Vers leidingwater is niet altijd geschikt als omgevingswater voor vissen. Een zogenoemde watervoorbereider haalt schadelijke stoffen uit het leidingwater. Het is dan noodzakelijk om die aan het water toe te voegen.

Daarna moeten de nuttige bacteriën zich eerst vermenigvuldigen en hun werk in het aquarium aanvatten. Dat proces kun je met speciale producten versnellen.

 • Afhankelijk van de methode die je gebruikt, duurt het 2 tot 21 dagen vooraleer stabiele waterverhoudingen worden bereikt.

Onderzoek de belangrijkste waterwaarden regelmatig, bijvoorbeeld met teststrips.

Uiteraard is het ook mogelijk een waterstaal te nemen (in een glas met schroefdop onder water afgesloten, zonder lucht) en die in je Maxi Zoo-winkel te laten onderzoeken.

 • Bij de inrichting van je aquarium zijn er geen grenzen. Planten kunnen in combinatie met wortels, stenen of ander decoratief materiaal worden geplaatst.

Het is wel belangrijk dat je vissen zich niet aan scherpe randen kunnen verwonden en dat de decoratieve elementen de dieren de mogelijkheid bieden om zich even terug te trekken.

Stap 5. Nu de vissen nog - en klaar!

 • Voordat je vissen koopt, moet je altijd een nieuwe watertest uitvoeren om ervoor te zorgen dat je nieuwe bewoners zich goed voelen.
 • Let erop dat je soorten kiest die elkaar verdragen. Vissen die in de natuur in scholen leven, moeten op zijn minst in groepen van 5 worden gehouden. Er bestaan ook soorten die niet in scholen leven.
 • Laat je adviseren over de vissen die aanbevolen worden voor beginners en welke vissen goed bij elkaar passen. Met de omvang van de volwassen vissen in het achterhoofd, reken je op 1 cm vis per 1 liter water.

In een aquarium met een inhoud van 112 liter moeten de volwassen vissen als je ze achter elkaar zou plaatsen dus een lengte van 112 cm kunnen bereiken.

Toch gaat die regel niet altijd op: vraag je Maxi Zoo-specialist om meer informatie.

 • Voor het overige is het raadzaam om niet alle vissen op hetzelfde moment in het aquarium te plaatsen, maar geleidelijk aan in intervallen van een paar dagen.

Dat is niet alleen beter voor je vissen, maar ook voor je waterwaarden.

 • Bij de aankoop worden de vissen in een speciaal transporttasje verpakt. Ga daar meteen mee naar huis en leg de gesloten tas ongeveer 30 minuten op het water in je aquarium, zodat het water dezelfde temperatuur krijgt.

Voeg daarna een klein beetje aquariumwater toe aan de zak, wacht ongeveer 10 minuten en zet daarna de vissen zonder het water over in het aquarium met een klein schepnet. Op die manier kunnen de vissen na het vervoer wennen aan de nieuwe omgeving.

 • Zet de verlichting een paar uur uit en gun de dieren wat rust. Ook de eerste voeding mag pas na een paar uur plaatsvinden. Je zult merken dat de dieren steeds kalmer en meer ontspannen worden en krijgt zo volop de mogelijkheid om hun typische gedrag te observeren