Hoe komen vissen tot voldoende nachtrust?

Mensen slapen om uit te rusten en om nieuwe energie op te doen. Voldoende rust is noodzakelijk om de dag door te komen. Net als mensen hebben ook vissen regelmatig rust nodig. Dieren slapen op verschillende manieren, maar hoe zit dat nu eigenlijk bij vissen. Op welke manier slapen vissen en wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat ze tot rust komen in het aquarium dat in je woon- of slaapkamer staat? Graag vertellen we je hoe dit bij vissen werkt en we geven een aantal tips om dit perfect te realiseren in jouw aquarium.

Waarom slapen voor vissen belangrijk is

Vissen slapen, maar dit ziet er heel anders uit dan bij mensen. Dit is ook logisch, want vissen hebben nu eenmaal geen oogleden. Ze kunnen dus niet met hun ogen dicht slapen. Toch is het wel bewezen dat vissen 's nachts slapen. Ze stoppen hun zwembewegingen of beperken het tot een minimum. Daarnaast wordt ook de ademhalingsfrequentie lager en dit is af te lezen aan de bewegingen van het kieuwdeksel. Net als bij mensen wordt de ademhaling rustiger en tot slot zoeken ze ook een rustige plek op om uit te rusten. Dit hebben ze nodig om de volgende dag weer vrolijk rond te zwemmen.

Hoe creëer je voldoende slaapplekken voor vissen?

Hoewel vissen niet allemaal op dezelfde manier slapen, is het wel een gegeven dat ze uitrusten. Om die reden is het belangrijk bij de inrichting van een aquarium rekening te houden met de wensen van je vissen. Veel vissen liggen tijdens het slapen op de bodem, maar er zijn ook vissen die graag geultjes of kuiltjes opzoeken. Daarnaast slapen vissen ook tussen de planten of onder takken die in het water hangen. Jij kunt dus je steentje bijdragen om op verschillende manieren een slaapplek te creëren voor je vissen.

Enkele tips voor een gezond aquarium

Wil jij een fijn aquarium creëren voor je vissen? Met onderstaande tips gaat dit je ongetwijfeld lukken:

- Zorg voor schoon en gefilterd water met behulp van een waterpomp en waterfilter.

- Richt je aquarium zoveel mogelijk in met waterplanten. Dit levert zuurstof op en gaat algengroei tegen.

- Zet de verlichting van het aquarium 's nachts uit zodat de vissen daadwerkelijk tot rust kunnen komen.

- Let er op dat er voldoende plekken voor vissen zijn om zich terug te trekken en uit te rusten.

Kortom: draag zorg voor een rustig aquarium en gun je vissen een vreedzaam leven.