Vakantieplannen? Maar wat nu met het aquarium?

Er is een groot verschil tussen een aquarium gedurende enkele dagen en verscheidene weken onaangeroerd laten wanneer je op vakantie bent. Het is wel mogelijk, maar je moet met enkele dingen rekening houden. Reinig de filter een week voor je vertrekt. Ook het water verversen wordt aangeraden. Stel het niet uit tot de laatste dag voor je vertrek. Doe het vroeg genoeg zodat je nog kan ingrijpen wanneer iets niet werkt of opeens stuk gaat en moet worden hersteld.

Zeker onthouden:

  1. Zet de temperatuur iets lager : Vissen zijn koudbloedige dieren en hun metabolisme wordt hoofdzakelijk bepaald door de temperatuur. De temperatuur met 2 à 3°C doen dalen in een zoetwateraquarium verlaagt het metabolisme van je vissen en helpt hen energie besparen.Laat de verlichting en de filter werken.
  2. Laat de verlichting en de filter werken. Je kan wel de timer instellen zodat de verlichting één à twee uren minder werkt. Dit zal de activiteit van je vissen en planten bijvoorbeeld verminderen wanneer je ze niet voedt of bemest.
  3. Voeding: Met een visvoerautomaat kan je zelf beslissen over de hoeveelheid voedsel en de intervallen tussen het voederen. Je kan ook kiezen voor vakantievoer. Dat biedt je vissen voldoende voer voor 14 dagen.