Welke vissen houd je in een gezelschapsaquarium?

Een levendig aquarium, welke aquariumliefhebber houdt er niet van? Het is fantastisch om naar kleurrijke vissen te kijken die lekker in het water rondzwemmen. Toch kun je niet zomaar alle vissensoorten bij elkaar zetten. Om die reden is het belangrijk je te verdiepen welke vissen je in een gezelschapsaquarium plaatst en welke vissen je maar beter niet bij elkaar kunt zetten. Heb je geen idee hoe dit werkt of heb je advies nodig om een levendig aquarium samen te stellen? Dankzij onze informatie en tips lukt het je ongetwijfeld iets moois neer te zetten. Lees onze praktische richtlijnen voor een vredig gezelschapsaquarium.

Waarom kunnen niet alle vissen bij elkaar in een aquarium?

Het is niet mogelijk om alle aquariumvissen met elkaar te combineren. Er zijn allerlei factoren die invloed hebben of vissen wel of niet bij elkaar kunnen in een aquarium. Niet alleen de grootte speelt een rol, maar ook of ze rustig zijn of juist jagers. Daarnaast speelt ook de temperatuur van het aquarium een rol en hoe de inrichting eruitziet. Een aquarium met koud water is vooral geschikt voor guppy's en goudvissen, terwijl een verwarmd aquarium er specifiek is om tropische vissen te houden. Je kunt de vissen uit een warm of koud aquarium dus niet met elkaar combineren!

Hoe selecteer je bij elkaar passende vissen?

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen welke vissen bij elkaar kunnen in een aquarium.

Je maakt sowieso onderscheid tussen vissen in een koud of warm aquarium.

Daarnaast speelt ook de grootte een belangrijke rol en wat de aard is van de vissensoort. Sommige vissen zijn uiterst rustig, terwijl andere vissen altijd op jacht of rooftocht zijn.

Wil je meerdere vissen met elkaar combineren? Let dan in ieder geval op de grootte van het aquarium. Vissen hebben namelijk ruimte nodig om te kunnen zwemmen.

Tips voor een kleurrijk en vredig aquarium

Ben jij bezig met de inrichting van je aquarium en wil je meerdere vissen met elkaar combineren? Doe inspiratie op dankzij onze praktische tips:

- Platy's, molly's, tetra's en zwaarddragers in allerlei kleurstellingen kun je probleemloos bij elkaar zetten.

- Grote en kleine vissen kun je maar beter niet al te vaak bij elkaar zetten. Er is een reële kans dat de grote vissen de kleine exemplaren zien als voer.

- Bij je keuze voor vissoorten is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende waterlagen. Je hebt de bovenste, middelste en onderste laag. Hiermee voorkom je dat vissen allemaal in dezelfde waterlaag rondzwemmen.

Kortom: creëer een levendig en rustig aquarium en win advies in van een professional als je er zelf niet uitkomt.