Welke vissen kunnen bij elkaar in een aquarium?

De aankoop van een eerste aquarium is al een feest op zichzelf. Toch komt er bij de aanschaf van een vissenverblijf ook van alles op je af. Het aquarium moet natuurlijk worden gevuld en dit doe je het liefst met vissen die jij mooi vindt. Je voorkeur gaat uit naar vissen die in het aquarium passen, maar je wilt natuurlijk ook niet dat ze elkaar opeten. Om die reden is het belangrijk de visfamilies op elkaar af te stemmen. Want welke vissen passen eigenlijk bij elkaar in een tropisch aquarium en waar moet je zoal op letten?

Waarom moet je hier op letten?

Voor veel liefhebbers van aquariums is het niet altijd duidelijk welke vissen zonder problemen bij elkaar kunnen. Toch is dit wel degelijk belangrijk, want je wilt niet dat vissen elkaar het leven zuur maken of zelfs opeten.

In een bescheiden aquarium is het belangrijk om niet al te grote vissen te laten zwemmen. Wel kun je verschillende kleine vissensoorten met elkaar combineren. Platy's, molly's, tetra's en zwaarddragers doen het prima met elkaar. Stop er ook gerust een algeneter bij, maar kies wel voor een kleiner exemplaar.

In een groot aquarium kies je bijvoorbeeld voor maanvissen, maar niet in combinatie met kleine vissen of barbelen.

Discusvissen zijn eveneens geschikt voor grote aquaria en doen het goed met kardinaaltetra's en corydoras.

Gaat je voorkeur uit naar cichliden? Dit is een soort die soms agressief uit de hoek kan komen en waardoor je deze het beste kan houden met alleen soortgenoten.

Hoe combineer je de juiste vissen in een aquarium?

Vissen met elkaar combineren is een lastig klusje, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Dankzij onze informatie en tips kom je er ongetwijfeld uit.

Begin je in ieder geval vooraf te verdiepen in welke vissen wel of niet bij elkaar kunnen. Op die manier zijn vaak allerlei problemen te voorkomen.

Daarnaast is het zinvol om advies in te winnen bij de dierenwinkel of een vissen specialist. Die persoon kan je alles vertellen over welke vissen en soorten in vrede en harmonie met elkaar kunnen samenleven.

Tips voor een leuk en vredevol aquarium

Wil je gezellig en kleurrijk aquarium zonder al teveel gedoe? Neem dan onderstaande tips ter harte:

- Stem de aankoop van de vissensoorten af op het soort aquarium dat je hebt. Bijvoorbeeld eentje met koud of warm water of een aquarium voor gevorderden.

- Kies voor vissensoorten die niet allemaal in dezelfde waterlaag rondzwemmen. Op die manier zitten ze niet in elkaars vaarwater.

- Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Laat je adviseren door iemand met kennis van zaken en voorkom hiermee de nodige problemen.

Tot slot: neem de tijd om de juiste vissensoorten bij elkaar te zoeken. Liever een dag goed nadenken, dan te impulsief je beslissingen nemen.