3 tips voor een perfecte verzorging van je aquariumplanten

Komt het je bekend voor? Je koopt aquariumplanten in de aquariumwinkel, de eerste week staan ze schitterend, lekker veel kleur en ze groeien super snel.

Week 2 is al een heel stuk minder. Je planten zijn blijkbaar gestopt met groeien, de blaadjes verliezen hun kleur, worden doorschijnend en vallen gewoon af.

In de derde week zijn je plantjes van een kleurrijk beeld getransformeerd in een zielig hoopje rottende stengels.

Hoe komt dat toch?

Tip 1: gun je planten de tijd om zich aan te passen

Misschien heb je het al gehoord: de meeste aquariumplanten die je in de winkel koopt zijn “moerasplanten”. Dat wil zeggen dat de plantjes zowel boven (“emers”) als onder water (“submers”) kunnen overleven.

Meestal worden aquariumplanten emers gekweekt. Waarom? Omdat het een hoop voordelen biedt voor de kweker:

  • de planten zijn gemakkelijker te onderhouden & transporteren;
  • ze hebben geen last van algen & groeien sneller;
  • de planten hebben minder licht nodig.

Wanneer jij je nieuwe planten in je aquarium plaatst, dan moeten ze zich nog volledig aanpassen. Ze zijn namelijk opgegroeid in een “boven water wereld” en komen nu plots onder water te staan.

Zo’n transformatie vergt heel wat moeite en tijd voor het plantje. Vaak begint de plant ook te verslijmen en werpt het als het ware de oude blaadjes af om vervolgens nieuwe, submerse blaadjes aan te maken.

Op dat moment is het belangrijk dat je de plant met rust laat en zijn eigen gang laat doen. Ga dus niet panikeren omdat de plant zijn bladeren verliest en plots het licht versterken of de plant verzetten, dit werkt enkel maar averechts. Wat je wel kunt doen is af en toe slechte bladeren wegsnoeien en vuil verwijderen, maar verder niets.

Met andere woorden: gun je aquariumplanten gewoon de tijd om zich aan te passen, meestal duurt dit een paar weken.

Tip 2: voeg meststoffen toe, je aquariumplanten hebben het nodig!

Je aquariumplanten leven. En net zoals elk levend organisme, hebben ook zij voedingsstoffen nodig. Zonder regelmatig voedingsstoffen kunnen ze niet groeien, gaan ze rotten en krijg je uiteindelijk algen.

Zo’n situatie wil je natuurlijk vermijden in je eigen aquarium! Daarom raad ik aan om regelmatig je planten te bemesten, namelijk:

  • Nitraat, fosfaat & kalium
  • Sporenelementen & ijzer
  • Indien je het budget hebt: CO2

Als je weinig licht boven je aquarium hebt en geen CO2 toevoegt, dan hoef je in principe geen fosfaat & nitraat toe te voegen. Die zit namelijk al voor een deel in het visvoer en de visuitwerpselen. Wel kun je sporenelementen toevoegen omdat die vaak niet of heel beperkt beschikbaar zijn in het water. Hiervoor kun je Sera Florena gebruiken, te vinden in je lokale Maxi Zoo.

Wanneer je heel veel planten hebt, met hoge verlichting en CO2, dan kun je wel alles hierboven toevoegen. Je zult zien dat je planten een stuk beter zullen groeien! Je kunt bijvoorbeeld Sera Florena combineren met Sera Flore 4 Plant.

Tip 3: snoei regelmatig!

Eenmaal je plantjes zijn aangepast aan hun nieuwe submerse wereld en ze duidelijk goed groeien, is het tijd om regelmatig te snoeien!

Door te snoeien, ga je de plantjes aanzetten om nieuwe bladeren aan te maken en stimuleer je dus ook de plantengroei. Vaak zie je na een snoeibeurt en een stevige waterversing heel wat nieuwe uitlopers en worteltjes. Vergeet dus zeker deze stap niet, plantenverzorging stopt niet bij een goede bemesting.

Bij Maxi Zoo vind je een mooi gamma aan professionele scharen & pincetten, zeker eens gaan kijken dus!

In samenwerking met

aquascaping-blog