Je plantenaquarium onderhouden in 3 stappen

“Een aquarium, is dat niet gewoon een bak water waar je verder niet naar hoeft om te kijken?”

Nee. Tenzij je graag kijkt naar een aquarium vol vuiligheid, algen en ongezonde vissen, natuurlijk. Om een echt gezond plantenaquarium te krijgen, is het belangrijk dat je op zijn minst wekelijks een “klein onderhoud” verricht.

Wat houdt dat in? Water verversen, regelmatig snoeien en je planten bemesten.

Stap 1: regelmatig verversen om afvalstoffen te verwijderen

Professionele aquascapers zweren erbij: een regelmatige waterverversing.

Waarschijnlijk heb je al eens een video gezien op Youtube waar je een bekende aquascaper zijn aquarium ziet verversen en daarbij ook het vuil van de bodem verwijdert en tussen de blaadjes van de bladeren gaat.

Een stevige waterverversing kent namelijk heel wat voordelen:

  • Je hevelt er een hoop afvalstoffen mee af: ammonium, nitriet, ...
  • Je introduceert verse voedingsstoffen & CO2 voor je plantjes
  • Je voorkomt ziektes bij je vissen en garnalen
  • Door de plotse verandering van water durven je vissen & garnalen wel eens aan het kweken gaan ;-)

Met andere woorden, door het water te ververversen verbeter je niet alleen de waterkwaliteit voor je planten, maar ook voor je dieren.

Een win-win situatie dus.

Mijn advies: ververs 1x per week minstens 25% van het water. Let hierbij op dat de temperatuur en de waterwaardes(GH, KH, ...) ongeveer gelijk blijven.

Je kunt hiervoor een simpele filterslang gebruiken, maar bij Maxi Zoo vind je ook speciale “schoonmaaksets” om je bodem als het ware te stofzuigen.

Stap 2: af en toe je plantjes kort snoeien is een must

Krijgen je plantjes hier en daar slechte bladeren? Bijvoorbeeld een paar gaatjes in het blad, een beetje kleurverlies of een blad dat volledig bruin is geworden?

Snoei die slechte plantdeeltjes gewoon weg! Daarmee help je namelijk je plant om zijn energie te stoppen in het aanmaken van nieuwe blaadjes en wortels, in plaats van het oude blad te herstellen. Het resultaat: je aquariumplanten gaan beter groeien en worden vaak ook groter.

Bij het snoeien van stengelplanten heb je in grote lijnen twee methodes:

  1. Je snoeit de top af, plant die terug in de bodem en je verwijdert de onderkant uit het aquarium. Deze methode vergt wat meer werk, maar zorgt wel voor mooie, brede en sterke planten.
  2. Je snoeit de top af en je laat de onderkant staan. Eventueel herplant je de top als extra plantje. Dit wordt heel vaak gedaan bij “Nature Style” aquaria om een beetje een verwilderd, natuurlijk gevoel aan je aquascape te geven. De top splitst zich namelijk in twee en er vormen zich twee nieuwe, smallere toppen die dicht bij mekaar groeien. Hierdoor krijg je een “bosje”.

Bij Maxi Zoo vind je een mooi aanbod aan gespecialiseerde scharen en pincetten zodat je zonder beschadigingen je plantjes snoeit en zonder pijnlijke elleboog herplant.

Zeker eens gaan kijken dus!

Stap 3: voorzie voldoende voedingsstoffen voor je aquariumplanten

Je hebt het hier al vaker gelezen: zonder voedingsstoffen geen gezonde plantengroei. En ongezonde aquariumplantjes, dat betekent: algen! Daarom is het belangrijk om wekelijks, vlak na je verversing meststoffen toe te voegen.

Voor een aquarium zonder CO2, kun je bijvoorbeeld Sera Florena gebruiken in combinatie met de vloeibare koolstofbron Sera Flore 1 Carbo.

Heb je een aquarium met veel planten én CO2, dan raad ik je dit aan:

  • Nitraat – Sera Flore 4 Plant
  • Fosfaat – Sera Flore 4 Plant
  • Sporenelementen – Sera Florena
  • Eventueel extra ijzer als je bijvoorbeeld rode planten hebt – Sera Flore 2 Ferro

Op die manier krijgen je plantjes alle voedingsstoffen en “vitamientjes” binnen die ze nodig hebben, groeien ze beter en krijgen algen geen kans.

Heb je nog vragen? Vraag gerust hulp aan één van de Maxi Zoo-medewerkers!

In samenwerking met 

aquascaping-blog