Vogelsoorten

Kom meer te weten over vogels

Vogels zijn geweldige diersoorten en dus vinden veel mensen het prettig om ernaar te kijken. Naast talloze vogelsoorten die buiten rondvliegen, zijn er ook vogelsoorten die je binnen kunt houden. Populaire vogelsoorten voor binnen zijn bijvoorbeeld grasparkieten en kanaries.

Ze zien er mooi uit en zingen daarnaast ook een aardig deuntje. Dit maakt deze vogelsoorten enorm populair.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vogelsoorten, maar je moet er altijd rekening mee houden dat vogels veel verzorging nodig hebben. Ze zijn kwetsbaar en daarom gevoelig voor allerlei ziektes.

Voeding

Wat voor vogelsoorten je ook hebt, vogels hebben het juiste soort voer nodig. Kanaries en parkieten hebben bijvoorbeeld hun eigen voer. Net als bij andere vogelsoorten bestaat dit vaak uit allerlei zaden(mengsels).

Een beetje fruit en sla worden door vogels eveneens gewaardeerd.

Daarnaast hebben de meeste vogelsoorten ook eikrachtvoer nodig. Dit is vooral tijdens de rui van groot belang. Tijdens de rui zijn de vogels uiterst kwetsbaar en hebben ze extra bouwstoffen nodig.

Karakter

De ene vogelsoort heeft meer aandacht nodig dan de andere vogelsoort. Kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen zijn bijvoorbeeld heel goed tam te maken.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de meeste vogelsoorten niet graag alleen zijn. Dit betekent dat je minimaal twee vogels moet aanschaffen om ze een fijn leven te bieden.

Verzorging

Alle vogelsoorten hebben om de zoveel tijd een schoon verblijf nodig. Het is belangrijk om daar tijd en aandacht voor vrij te maken. Ververs de bodembedekking iedere week en besteed eveneens zorg aan de nagels, veren en snavel.

Nagels moet je regelmatig knippen, net als een snavel die te ver doorgroeit.

Vogelveren moet je af en toe kortwieken, vooral bij vogelsoorten die binnenshuis leven. Laat dit echter wel doen door een professional, want vogels raken soms snel gestrest bij een verkeerde aanpak.

Verschillende vogelsoorten

Bekende vogelsoorten voor binnen zijn: papegaaien, kanaries en grasparkieten.

Vogelsoorten die je buiten kunt houden, zijn bijvoorbeeld zebravinken, maar ook parkieten, andere soorten vinken, kwartels en kanaries.

Kortom: er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om voor je plezier vogels binnen of buiten te houden.

kanarie
Kanarie: Tropische zangvogel met prachtige stem

De kanarie is een tropische zangvogel en valt voornamelijk op vanwege zijn felle kleuren en schitterende kanarie zangstem. De kleurrijke zangvogel is afkomstig van de Canarische Eilanden en kwam ongeveer 500 jaar geleden aan in Europa. Bij een goede verzorging wordt de zangvogel met gemak zo’n 12 jaar oud.

Meer info
vink
Vink: een schitterende zangvogel

De vink is een vogel met een prachtige zangstem. Vooral het mannetje produceert een schitterend geluid. Deze vogel verblijft graag in een ruime buitenvolière. Dit kan ook niet anders, want de vink is van nature een trekvogel. Hij leeft in Europa, West-Siberië, maar ook in Afrika en op verschillende eilanden in de Atlantische Oceaan.

Meer info
10768
Barraband parkiet: kleurrijke vogel uit Australië

De Barraband parkiet is een kleurrijke vogel met een schitterende uitstraling. Hij is afkomstig uit Australië en behoort tot de mooiste parkiet soorten. Deze vogel is een plaatje in iedere volière en daarom zeer geliefd bij vogelliefhebbers.

Meer info
10767
Bourke parkiet: sociale en verdraagzame parkiet

Bourke parkieten zijn een van de meest sociale en verdraagzame parkiet soorten. Deze vogelsoort is afkomstig uit Australië en is vernoemd naar generaal Richard Bourke (1777-1855).

Meer info
pauwen
Pauwen: populaire parkvogel of terreindier

De pauw is een populaire vogel in bijvoorbeeld parken en heeft ongeveer 4.000 jaar geleden Europa veroverd. Hij is afkomstig uit Mesopotamië (Azië en Afrika) en wordt vooral geroemd vanwege zijn schoonheid die zichtbaar wordt in de pauwenstaart.

Meer info
grijze-roodstaart
Grijze roodstaart: intelligente vogelsoort met een sociaal karakter

De grijze roodstaart is een intelligente papegaaiachtige en is afkomstig uit Midden-Afrika. Vanwege zijn intelligentie is hij geliefd als huisdier in Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.

Meer info
eend
Eenden: aanhankelijke metgezellen en watervogels

Eend is de algemene benaming voor alle soorten uit de Anatidae familie, behalve de ganzen en de zwanen. Eenden zijn watervogels en komen zowel in zoet als zout water voor. Dit zie je terug aan de zwemvliezen en waterafstotende veren.

Meer info
ganzen
Ganzen: grappige en eigenwijze vogels

Ganzen zijn grappige vogels met een eigenwijs karakter. Je komt ze veel tegen in buitengebieden, want het zijn uitstekende erfbewakers. Ze produceren flink wat lawaai door te gakken zodra vreemden het erf betreden.

Meer info
parkiet
Parkiet: vrolijke en intelligente vogel

De parkiet is een vrolijke verschijning en valt op vanwege zijn intelligentie en kleurrijke uiterlijk. Deze kleine papegaaiachtige komt oorspronkelijk uit Australië en wordt in Europa voornamelijk gekweekt als huisdier.

Meer info
agopornis
Agapornis: slimme, kleine en intelligente dwergpapegaai

De Agapornis is een dwergpapegaai afkomstig uit Afrika. Het is een sociale en intelligente vogel die vooral leeft in struikgewas en open grasland. Hij heeft beslist een soortgenoot nodig, want zijn Latijnse naam betekent namelijk: liefdesvogel.

Meer info
roodrugparkiet
Roodrugparkiet: vrolijke en zangrijke vogel uit Australië

De Roodrugparkiet is een Australische parkietensoort. In gevangenschap leeft deze parkiet graag in een grote volière. Het is een vrolijke vogel die er met plezier op los kwettert.

Meer info
budgie-4049723_1280
Grasparkiet: het beste gezelschap als huisdier

De grasparkiet is een papegaaiachtige vogel en enorm populair als huisdier. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en is ongeveer 150 jaar geleden Europa binnengekomen. De vogel is gemakkelijk tam te maken en heeft het liefst een maatje naast zich. Aandacht en speelgoed zorgen ervoor dat hij lekker in zijn vel zit. De vogel is er in allerlei kleuren: blauw, groen, geel, wit, bont, violet, grijs en diverse andere variaties.

Meer info
bird-3082777_1280
Valkparkiet brengt leven in huis!

Valkparkieten leven in het wild in Australië. Ze worden zo'n 15 à 20 jaar oud. Er zijn verschillende valkparkiet soorten qua kleur: wildkleur, lutino, witkop, albino... Veelvoorkomend zijn grijze vogels. Mannetjes zijn donkergrijs, vrouwtjes iets lichter van kleur. Vrouwtjes hebben onderaan hun staartveren en vleugelpennen een lichtgele tekening. Beiden hebben ze een gele kop en kuif met twee oranje vlekken op hun wangen. De kleuren zijn bij mannetjes iets feller. Qua gedrang proberen mannetjes vaak de aandacht te trekken door te fluiten. Ze steken hun borst vooruit en zetten de kuif recht. Vrouwtjes zijn rustiger. Alle valkparkiet soorten hebben eenzelfde karakter.

Meer info
parrots
Een vogel als vriend: de papegaai

Die prachtig gekleurde veren en gekke kunstjes brengen mensen in verleiding om een papegaai als huisdier te nemen. Want wat is er leuker dan zo'n mooi dier kunstjes aanleren en soms zelfs te leren praten? We zijn er dol op. 2000 jaar geleden werden ze al als huisdier gehouden door Romeinen. Ontdekkingsreizigers vonden tamme papegaaien en brachten ze mee naar Europa. Deze dieren worden 40 à 80 jaar oud. Hoe groter de papegaai soort, hoe ouder deze wordt. Dwergpapegaaien worden gemiddeld 15 jaar oud. Bij de meeste vogels zie je uiterlijk geen verschil tussen een vrouwtje en een mannetje. Je kunt kijken naar secundaire geslachtskenmerken: de grootte van de vogel, bepaalde lichaamsdelen, kleurnuances of bepaald gedrag.

Meer info
kippen
Alles over de kip als huisdier

De kip is al honderden jaren een populair huisdier. Logisch, want ze hebben weinig verzorging nodig. Ook kan je ze gemakkelijk tam maken. Dan komen ze bijvoorbeeld op je schoot zitten en lopen je achterna.

Meer info
Buizerd
Wat maakt Buizerd tot populair huisdier?

De Buizerd wordt omschreven als een middelgrote roofvogel. Na het uitkomen van de film van Harry Potter werd de roofvogel als huisdier een trend. Mensen zagen hoe Harry Potter met een sneeuwuil op zijn arm rondliep en daardoor werd de Buizerd een gewild huisdier.

Meer info
josefina-di-battista-UwoPc2op3UQ-unsplash
Waarom sommige vogelsoorten niet kunnen vliegen

Vogels worden geassocieerd met vliegen, maar toch kunnen niet alle vogelsoorten vliegen. Ontdek snel waarom!

Meer info
julia-craice-eTgQXwDMtg0-unsplash
Waarom veel vogels na de zomer naar het zuiden trekken

Veel vogels trekken in de winter naar het zuiden, maar waarom doen ze dit precies? Leer er alles over!

Meer info
De koolmees: een populaire tuinvogel

De koolmees komt veel voor in Nederland. Het is een van de bekendste mezensoorten en je ziet hem veel in bebouwde gebieden met tuinen of balkons.

Meer info
Alles over de keep

De keep is een vrolijk gekleurd vogeltje dat vooral in het wild leeft. Maar het is ook mogelijk om ze in een buitenvolière te houden.

Meer info
De sperwer: een schuwe roofvogel

Veel vogelliefhebbers in Nederland zijn enthousiast als ze een sperwer zien. Deze roofvogel, die klein van stuk is, staat er namelijk om bekend dat hij vrij schuw is.

Meer info
De merel, een vertrouwd gezicht

Het aanpassingsvermogen van een merel is erg hoog. Door dit aanpassingsvermogen zijn ze te bewonderen in vele delen van de wereld.

Meer info
Ekster: een van de intelligentste dieren op aarde

De ekster is een opvallende vogel met een zwart-wit verenkleed. Hij behoort tot de familie van kraaiachtigen en wordt ook wel gezien als één van de intelligentste dieren op aarde, want hij herkent zich bijvoorbeeld in de spiegel en toont tevens verschijnselen van rouw en verdriet.

Meer info
Fazant: in gevangenschap eenvoudig te fokken

De fazant is een vogel die behoort tot de familie van de fazantachtigen. Europeanen leerden deze vogel voor het eerst kennen in Georgië, dichtbij de Zwarte Zee.

Meer info
Spreeuw: luidruchtige en zwart achtige trekvogel

De spreeuw is een zwarte en luidruchtige vogel met een spitse snavel. Hij is het hele jaar door te zien, maar tegelijkertijd een echte trekvogel. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

Meer info
Roodborst: nieuwsgierige en vrolijke zangvogel

De roodborst is een nieuwsgierige en vrolijke zangvogel die je voornamelijk in de winter tegenkomt.

Meer info
Kauw: een zangvogel met een slecht imago

De kauw is een zangvogel uit de kraaienfamilie en staat vooral bekend om zijn slechte imago.

Meer info
Alles wat je wil weten over duiven

Duiven houden is een populaire hobby. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn altijd buiten, dus geen veren of stof in huis.

Meer info
Alles over de koekoek

De koekoek komt vooral in het wild voor, maar er zijn ook vogelliefhebbers die koekoeken houden in hun volière.

Meer info