Honden

De Hond, een populair huisdier voor gezelschap en plezier

De hond is een populair huisdier en wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt. Hij is het eerste gedomesticeerde dier en stamt oorspronkelijk af van de wolf. Ongeveer 12.000 jaar geleden werd hij voornamelijk ingezet als jachthond of aangeschaft om het erf of vee te bewaken.

Inmiddels wordt hij vooral gewaardeerd als gezelschapsdier. Hij biedt gezelschap en afleiding én is leuk om mee te spelen. Gemiddeld wordt hij zo tussen de 10 en 13 jaar oud waarbij een kleine rashond over het algemeen ouder wordt dan een grote rashond. 

Bovendien wordt er in het geslacht  onderscheid gemaakt. Een reu is groter dan een teef en heeft een assertieve training en voldoende lichaamsbeweging nodig. Een teef is beter te trainen en niet snel afgeleid. Zowel een vrouwelijke als een mannelijke hond doen het goed in een gezin met kinderen, maar het is vooral de reu die de meeste aandacht opeist.

Voeding voor honden

Als hondeneigenaar wil je het beste voor je gezelschapsdier. Hondenvoer is er in allerlei soorten en daarom kan je uit verschillende merken hondenvoeding kiezen. Rauw vlees past het beste bij het spijsverteringstelsel van honden en verkleint daarmee allerlei gezondheidsrisico's. Je kunt het voedingspatroon afwisselen tussen natvoeding en droogvoeding. Natvoeding heeft een hoog vochtgehalte en droogvoer is gemakkelijk om te voeren. Pas de verschillende voeding aan op basis van leeftijd. Daarnaast mag je je viervoeter ook verwennen met snacks en snoep. Bepaalde tussendoortjes zijn vaak goed voor het gebit.

Verzorging van honden

Elke hondenvacht heeft verzorging nodig om er mooi en glanzend uit te zien. De hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan vachtverzorging is afhankelijk van het type vacht. Een langharige vacht heeft meer verzorging nodig dan een kortharige vacht. Wel moet je bij elke ruiperiode aandacht besteden aan de hondenvacht.

 Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid van je trouwe viervoeter. Tanden worden gebruikt om te eten of ter verdediging. Over het algemeen is veel kauwen belangrijk. Investeer daarom tijd en geld in tandenpoetsen en de jaarlijkse gebitscontrole bij de dierenarts.

Speelgoed voor honden

Mentaal moet een hond zijn energie kwijt en dit doe je met behulp van speeltjes, spelletjes en oefeningen. Gebruik speeltjes waar hij enthousiast van wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het trektouw. Al spelenderwijs masseert het trektouw het tandvlees en de tanden waarmee tandplak wordt tegengegaan. Neem dus de tijd om met je huisdier door te brengen zodat hij ook geestelijk voldoende zijn energie kwijt raakt.

Mens en dier

Over het algemeen zijn deze dieren kindvriendelijke huisdieren, maar wel is het belangrijk om aandacht te besteden aan de socialisatie van een pup. Die vindt voornamelijk plaats tussen de derde en negende week. Tijdens dit proces laat je hem kennismaken met soortgenoten, kinderen, volwassenen en andere prikkels. Socialiseren gaat door na de negende week. Neem de pup daarom regelmatig ergens naartoe en leer hem wennen aan bijvoorbeeld kinderen, auto's en openbaar vervoer.

Zorg dat jij de leider bent en werk met duidelijke commando's en liefdevolle grenzen. Hij is een sociaal dier en kan daarom niet te lang alleen zijn. Je kunt hem wel al jong trainen om te wennen om enkele uren alleen te zijn. Dit is handig als je bijvoorbeeld een familiebezoek aflegt of uitgenodigd bent voor een verjaardag.

 Onthoud dat het voor een gelukkig huisdier belangrijk is om samen veel op stap te gaan.