Sommige hondeneigenaren willen het voer van hun huisdier zelf maken. Dit betekent dat ze zelf de kwaliteit en herkomst van de ingrediënten kunnen kiezen en ongewenste toevoegingen kunnen vermijden. Er zijn zelfbereide maaltijden, BARF (bot en rauw voer) of zogenaamd „preying“ (het voeren van hele prooidieren). Vegetarische en veganistische diëten voor honden worden ook steeds populairder.
Wat is belangrijk om je hond op deze manieren te voeren: Je hebt veel kennis nodig over hondenvoeding die geschikt is voor een bepaalde diersoort om ze toe te passen! Zelf hondenvoer maken is een wetenschap op zich. Helaas leert de ervaring dat het merendeel van het zelfgemaakte hondenvoer ontoereikend is: bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen ontbreken of de samenstelling van koolhydraten, vetten en eiwitten is niet goed.
Praat daarom vooraf met een dierenarts die gespecialiseerd is in diervoeding en die ook graag een voedingsschema voor je opstelt. Anders bereik je precies het tegenovergestelde effect van wat je eigenlijk wilde bereiken: een bijzonder gezonde voeding voor je huisdier.
Houd er bij het kiezen van zelf gekookt hondenvoer ook rekening mee dat je zelf ziek kunt worden of op vakantie wilt gaan. Een spontane overstap naar droogvoer of natvoer is dan niet mogelijk en gaat meestal gepaard met ernstige spijsverteringsproblemen.
Ondanks alle waarschuwingen: Voor chronisch zieke honden, zoals honden met nierinsufficiëntie, is zelfbereid hondenvoer vaak de enige haalbare oplossing. Hetzelfde geldt voor honden met voedselallergieën of -intoleranties die een uitsluitingsdieet nodig hebben. Hoewel commercieel verkrijgbare diëten voortdurend zijn verbeterd, werkt dit niet altijd in individuele gevallen. De dierenarts zal je natuurlijk uitgebreid advies geven over hoe je het voer voor je huisdier zelf kunt samenstellen.
Tegenwoordig zijn kant-en-klare BARF-rantsoenen ook diepgevroren verkrijgbaar, wat het voeren veel gemakkelijker maakt. Helaas is vooral rauw vlees vaak besmet met ziekteverwekkende bacteriën zoals salmonella. Het kan ook parasieten bevatten, die strikt in acht moeten worden genomen bij de verwerking in de „menselijke keuken“.