Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Ingrediënten voor hondenvoer - dit is wat goed voer kenmerkt

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een witte kom vol met hondenkoekjes

Als je op zoek bent naar nieuw voer voor je trouwe viervoeter, zul je in eerste instantie waarschijnlijk radeloos voor de schappen staan. De selectie is enorm en alle fabrikanten beloven alleen het beste voor je hond. Het enorme aanbod maakt het moeilijk om een keuze te maken. Met name de ingrediënten en de voeranalyse zorgen voor verwarring. Hier kun je advies vinden en ontdekken wat goed voer kenmerkt.

Loading...

Wat kenmerkt goed hondenvoer?

Een duur product is niet automatisch een goed voedingsmiddel en een goedkoop voedingsmiddel is niet per se slecht. Hondenvoer van hoge kwaliteit bevat ingrediënten die de hond voorzien van alle vitale voedingsstoffen. Je kunt vaak pas zien of een voeding geschikt is voor je viervoeter wanneer hij het eet. Het spreekt voor het hondenvoer en de samenstelling ervan als de hond verhoudingsgewijs weinig voedsel nodig heeft en weinig ontlasting heeft. Er mag geen regelmatige winderigheid zijn en de ontlasting zelf moet goed gevormd en stevig zijn. Een glanzende vacht die niet onaangenaam ruikt en een over het algemeen beweeglijke en alerte hond spreken eveneens in het voordeel van het gekozen voer.

Schüssel voller verschiedener Leckerlis.

Samenstelling

De fabrikant dient de samenstelling op de verpakking van elk hondenvoer te vermelden. Hij heeft de keuze tussen de gesloten of de open vermelding. In het algemeen moeten de ingrediënten van hondenvoer in aflopende volgorde worden vermeld. Hoe meer van een ingrediënt erin zit, hoe verder het op de lijst staat. Bij de gesloten vermelding worden de ingrediënten van het hondenvoer gegroepeerd. Afzonderlijke vleessoorten worden niet genoemd, de declaratie gebeurt met de benaming “vlees en dierlijke bijprodukten”, ook in het geval van plantaardige ingrediënten gebeurt de vermelding als groep “granen en plantaardige bijprodukten”. In de open vermelding daarentegen worden de afzonderlijke bestanddelen genoemd, bijvoorbeeld kippenvlees, rijst of kippenvet.

Open of gesloten vermelding?

Wat de samenstelling betreft, heeft de open vermelding het voordeel dat men duidelijk kan zien welke afzonderlijke ingrediënten het levensmiddel bevat.

Dit biedt meestal veiligheid en kan een pluspunt zijn voor honden met allergieën en intoleranties. Maar zelfs met een open aangifte kunnen er nog sporen aanwezig zijn.

De gesloten vermelding geeft nog minder prijs, omdat niet te zien is welke ingrediënten voor hondenvoer de fabrikant gebruikt. Maar het is gemakkelijk te beoordelen of er veel vlees in het eten zit. Want als “vlees en dierlijke bijproducten” bovenaan de lijst staan, maken zij het grootste deel van het product uit. In wezen zegt het type verklaring van de samenstelling van het hondenvoer niets over de hoge kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten.

De voedingsmiddelenanalyse - een open boek?

Een andere indicatie van de kwaliteit van hondenvoer wordt gegeven door de voederanalyse. Elke fabrikant is verplicht de analyse van het diervoeder op de verpakking te vermelden. De vermelde waarden omvatten het ruw eiwit, dat alle stikstofhoudende verbindingen aangeeft en dus ruwweg de hoeveelheid eiwit die het bevat. Helaas zegt de voederanalyse niets over de verteerbaarheid van het eiwit. Honden kunnen dierlijke eiwitten bijzonder goed verteren. Daarom is het een voordeel als de fabrikant aangeeft hoeveel ruw eiwit van dierlijke oorsprong is. De voederanalyse geeft slechts een eerste indicatie; de tolerantie en de kwaliteit van het voer voor de individuele hond worden pas in de praktijk duidelijk.

Tips voor de keuze van hondevoeringrediënten

Commercieel hondenvoer biedt door zijn samenstelling alles wat een hond nodig heeft voor een gezond leven. Wil je precies weten wat er in het eten zit? Dan moet je de voorkeur geven aan merken die een open vermelding van de samenstelling van het hondenvoer gebruiken. Voeranalyse maakt het gemakkelijker om de selectie aan te passen aan de behoeften van de hond. Voor zeer beweeglijke en actieve honden met een normaal of mager gewicht zijn soorten met veel ruw eiwit en ruw vet een goede keuze. Oudere, zeer rustige of te zware honden hebben baat bij soorten waarvan de voederanalyse gematigde waarden voor eiwitten en vetten aangeeft.

Eine Tüte voll Leckerli.

 

Koop online Dogs Best hondenvoer

Naar de webshop

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen