Alles over de chihuahua

De geschiedenis van dit bijzondere hondenras

De Chihuahua hond is de laatste jaren erg populair, maar dit hondenras is zeker niet nieuw. Integendeel - dit hondenras is het oudste en kleinste hondenras ter wereld. Deze honden komen oorspronkelijk uit de Chihuahua-provincie in Mexico. Deze hondjes werden vermoedelijk al vanaf het jaar 1000 als huisdier gehouden door verschillende Indianen volkeren. Deze dieren werden destijds als heilig gezien: men geloofde dat deze hond de ziel van zijn overleden eigenaar naar het hiernamaals kon brengen.

De uiterlijke kenmerken

Het meest kenmerkende aan dit hondenras is de Chihuahua grootte. Dit hondenras heeft gemiddeld een schofthoogte van slechts 20 centimeter. In de winter hebben deze honden een dikke vacht, maar naarmate de temperatuur toeneemt, wordt deze steeds dunner. Er bestaan zowel kortharige als langharige Chihuahua's in diverse kleuren: van zwart tot crème en van cacao tot merle. Een Chihuahua merle heeft een vlekkerige vacht met zowel witte, grijze, zwarte als bruine vlekken.

De karaktertrekken

Het Chihuahua karakter is ontzettend ontzettend intelligent, actief en moedig, wat dit hondenras tot de perfecte waakhond maakt. Deze honden zijn echter ook erg aanhankelijk en bevinden zich graag in het gezelschap van hun (favoriete) baasje. Hierdoor hebben deze honden veel aandacht nodig en kunnen ze minder makkelijk alleen worden gelaten. Deze honden kunnen prima met kinderen overweg.

De gezondheid

Een groot deel van deze honden heeft overgewicht. Dit komt doordat dit hondenras vergeleken met andere rassen relatief weinig beweegt: de Chihuahua is sneller moe doordat zijn of haar vet op de luchtwegen drukt. Het Chihuahua gewicht ligt bij een volwassen hond ongeveer tussen de 1,5 en 3 kilogram. Chihuahua pups wegen bij de geboorte slechts 100 gram. Om een gezond gewicht te behouden, is het belangrijk om je hond genoeg te laten bewegen en niet te veel calorieën voor te schotelen.

De voeding

Een gezonde voeding is ontzettend belangrijk - niet alleen voor de mens, maar ook voor de hond! Aangezien dit hondenras maar een klein maagje heeft, kunnen deze honden geen grote porties eten. Het is daarom raadzaam om je hond meerdere malen per dag een kleine portie te geven.

De hygiëne

De vacht van dit hondenras heeft weinig verzorging nodig: een keer per week borstelen of kammen is meer dan voldoende - ook bij een lange vacht! De verzorging van het gebit heeft echter meer aandacht nodig. Dit hondenras heeft (net zoals veel andere kleine hondenrassen) relatief snel last van tandplak. Als dit niet wordt verwijderd, kan dit op den duur tandsteen vormen. Om die reden is het belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Dit doe je door de tanden van je hond regelmatig te poetsen - het liefst dagelijks.