Duitse Dog: imposante hond met een vriendelijk karakter

Geschiedenis

Een Duitse Dog  is een hondenras dat rond 1878 ontstaan is uit een kruising van een Mastiff-achtige hond en een windhond. Voorheen werd de hond ingezet bij de jacht, maar ook voor het bewaken van adellijke landgoederen. Inmiddels is het een echte gezelschapshond en maakt hij graag deel uit van het gezin.

Uiterlijke kenmerken

De Duitse Dog grootte of schofthoogte is bij een teef 72 centimeter en bij een reu 80 centimeter. Het Duitse Dog gewicht ligt tussen de 55 en 85 kilo. De hond wordt meestal tussen de 8 en 10 jaar oud.

Het is een elegante hond met sterke spieren. Verder valt hij op door zijn lange en smalle kop, waarbij zijn omlaag hangende bovenlippen opmerkelijk zijn.

De korte en glanzende vacht is er in drie kleurvarianten: geel en gestroomd, zwart of zwart-wit gevlekt of blauw. De ogen zijn eveneens donker van kleur.

Duitse Dog

Duitse Dog karakter

De hond heeft een vriendelijk karakter en zit ondanks zijn enorme afmetingen het liefst op schoot. Een Duitse Dog pup is soms wat verlegen en terughoudend, maar dit verandert als hij een volwassen leeftijd bereikt.

Buitenshuis is de hond dol op wandelen, rennen en spelen. Wel heeft hij dan soms een wat onstuimig karakter en dit maakt hem niet geschikt voor pups.

Deze hond vindt het niet prettig om alleen thuis te zijn en is al helemaal niet geschikt voor een kennel.

Kindvriendelijke hond

De hond is lief en tolerant naar kinderen, maar leer kinderen wel de hond met respect te behandelen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat kinderen op de rug van de hond gaan zitten. Verder is de hond ook lief naar andere honden en katten, maar het kan altijd gebeuren dat hij toch achter een buitenkat aangaat. Dit is iets om rekening mee te houden zodra je de hond niet aangelijnd hebt in een losloopgebied.

Voeding en gezondheid

Geef de hond voer dat is afgestemd op zijn leeftijd en grootte. Op die manier houd je hem gezond en werkt zijn spijsvertering optimaal. Overleg eventueel met een dierenarts of fokker. Zie er verder op toe dat hij voldoende beweging krijgt zodat overgewicht geen enkele kans krijgt.

Verzorging

De korte vacht heeft slechts weinig verzorging nodig. Wel is het belangrijk om een zachte ligplaats te creëren, want de hond is gevoelig voor eeltplekken.

Bovendien bezoek je regelmatig de dierenarts voor een sterk en gezond gebit.