Mama, ik wil een huisdier!

Op een bepaald ogenblik willen de meeste kinderen een huisdier om mee te knuffelen. De meeste ouders zijn het daarmee eens omdat samenleven met een huisdier een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van een kind. Niet elk dier is echter geschikt voor kinderen; en vooral kleine dieren kunnen soms ten onrechte in een kinderkamer terechtkomen. De dierendeskundigen bij speciaalzaak Maxi Zoo leggen uit welke dieren geschikt zijn voor kinderen.

Over het opnemen van een huisdier in een gezin moet steeds goed worden nagedacht. Een dier kopen betekent verantwoordelijkheid opnemen voor een levend wezen met bepaalde behoeften. Kinderen moeten leren dat dieren geen speelgoed zijn en dat deze niet in een hoekje mogen belanden wanneer ze hun interesse erin verliezen. Ouders moeten dan weer begrijpen dat zij zelf de verantwoordelijkheid hebben over de dieren die zij aan kinderen geven die nog naar de kleuterschool of basisschool gaan. Enkel eenvoudige taakjes mogen aan kinderen worden toevertrouwd. Iemand kan pas alleen voor een dier zorgen vanaf de leeftijd van ongeveer 13 jaar.

Welk dier voor welk kind?

Als vuistregel geldt: hoe kleiner het kind, hoe groter het dier zou moeten zijn. Honden en katten kunnen beter grenzen stellen en zichzelf beter uitdrukken dan kleine dieren, die in stilte lijden wanneer ze niet goed worden verzorgd of behandeld.

Hier volgt een kort overzicht van de meest populaire huisdieren en hun geschiktheid voor kinderen.

Konijnen en cavia’s zijn heel populair bij kinderen. Ze zijn echter bijna weerloos wanneer ze te veel geknuffeld of achtervolgd worden. Daarenboven hebben ze veel bewegingsruimte nodig en zijn het groepsdieren. Ze moeten minstens in paren worden gehouden. Daarom worden ze enkel aangeraden aan gezinnen met veel ruimte en verantwoordelijke kinderen.

Hamsters zijn nachtdieren en zijn niet geschikt voor kleine kinderen die ‘s avonds vroeg naar bed gaan. Hen storen gedurende de dag, wanneer ze slapen, verkort hun levensverwachting!