Hoe help je vogels de winter door?

De winter is een jaargetijde waarin vogels extra aandacht en zorg nodig hebben. Ze zijn kwetsbaar en hebben voldoende energie nodig om in goede conditie te blijven. Vooral in de winter is er weinig voedsel te vinden en dus moeten ze extra hun best doen om dit toch voor elkaar te krijgen. Omdat vogels steeds meer in dorpen en steden te vinden zijn, kan ook jij van alles doen om vogels een handje te helpen. Op die manier voorkom je dat vogels overlijden vanwege honger of voedseltekort. Uiteraard moet je wel weten op welke manier je dit aanpakt en wat hiervoor nodig is. Daar helpen wij je graag bij!

Waarom is het belangrijk vogels te helpen?

Vogels zijn geweldige dieren en het is superbelangrijk voor de kringloop dat ze er zijn. Om die reden doe je er goed aan de vogels in jouw tuin of terras te helpen zodat ze zonder problemen de winter doorkomen.

Gedurende het jaar gebruiken vogels veel energie. In het voorjaar doen ze dit om eieren te leggen en jonge vogels op te voeden. Tijdens de herfst gaan ze op zoek naar voedsel om zo hun reserves voor de winter aan te vullen.

Tijdens de winter is het vaak koud en dus hebben vogels veel energie nodig om warm te blijven.

Zodra het kouder wordt, komen vogels dichterbij huis om voedsel te zoeken. Op welke manier kan jij ze helpen om de winter probleemloos door te komen?

Wat is de beste aanpak?

Voer en water zijn essentiële behoeften voor alle vogels die vertoeven in jouw tuin. Vetbollen en pinda's zijn een extra energiebron voor vogels om zichzelf warm te houden. Daarnaast kan je vogels ook vers drinkwater aanbieden. Dit is vooral bij lichte vorst belangrijk.

Is er sprake van strenge vorst? Geef dan geen water uit de kraan, maar vergruis het ijs om zodat de vogels het ijswater kunnen drinken. Dit is koud, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte bij vogels.

Wil je de vogels al vóór de winter een handje helpen? Plaats dan bessenrijke struiken en planten in je tuin. Bessen zitten boordevol vitaminen en die kunnen vogels natuurlijk goed gebruiken.

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

Wil jij je tuin vogelvriendelijk maken? Lees onze tips om dit gemakkelijk en snel te realiseren:

  • Voorzie je tuin zoveel mogelijk van struiken, planten en hagen. Vogels gebruiken het als schuilplaats en de bessen vinden ze heerlijk.
  • Laat bladafval zoveel mogelijk liggen, want dit wordt gebruikt om nesten mee te bouwen.
  • Zie er op toe dat vogels altijd voldoende drinkwater tot hun beschikking hebben.
  • Voorzie je tuin van nestkasten en verwijder in de winter oude nesten zodat de vogels er in het voorjaar weer profijt van hebben.

Samengevat: ga voor een vogelvriendelijke tuin en zorg dat vogels ook in de winter genoeg te eten hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.