Agapornis: slimme, kleine en intelligente dwergpapegaai

De Agapornis is een dwergpapegaai afkomstig uit Afrika. Het is een sociale en intelligente vogel die vooral leeft in struikgewas en open grasland. Hij heeft beslist een soortgenoot nodig, want zijn Latijnse naam betekent namelijk: liefdesvogel. Agapornissen worden gemiddeld 10 tot 20 jaar oud.

Hun vrolijkheid en levendigheid maakt ze tot zeer populaire vogels. Toch is deze vogel pas in de 20ste eeuw naar Europa gekomen. Het zijn slimme vogels en je kunt ze van alles leren.

Er zijn in totaal negen verschillende Agapornis soorten. Het verschil tussen een man en een pop is vrijwel nooit aan de buitenkant te zien. Hiervoor is een bekkentest of DNA-test noodzakelijk. Je kunt hierover advies inwinnen bij een dierenarts of vogeldeskundige.

agopornis

Voeding Agapornis

In gevangenschap gedijt de vogel beste bij groenten, vruchten, zaden en noten. Er zijn speciale pellets verkrijgbaar die ervoor zorgen dat deze vogelsoort de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Eventueel kun je deze vogelsoort bijvoeren met eivoer voor extra vitaminen en mineralen.

Verzorging

Deze unieke papegaai soorten zijn uitermate slim en je kunt ze van alles leren. Ververs elke dag het drinkwater en verwijder etensresten die achterblijven. Maak de kooi elke week schoon en zorg dat hij voldoende te doen heeft om zo verveling tegen te gaan.

Knip de nagels met een speciaal schaartje en geef de vogel extra vitamine druppels als hij in de rui is (eenmaal per jaar).

Speelgoed

De Agapornis-dwergpapegaai is een liefdesvogel en stelt een partner daarom zeer op prijs. In het wild blijft een paar vaak hun gehele leven bij elkaar. Koop ze daarom altijd als liefdeskoppel of kies voor twee mannetjes.

Daarnaast doe je de vogels een plezier met allerlei speeltjes. Papier bijvoorbeeld vinden ze leuk om te versnipperen, maar ook klimmen is iets dat ze graag doen. Laat Agapornissen ook regelmatig losvliegen, want dit vinden ze heerlijk. Wil je dit niet, laat dan de vleugels kortwieken door een professional.

Deze vogelsoort in combinatie met de mens

De Agapornis is een intelligente vogel die houdt van uitdaging. Je kunt hem zeer tam maken en van alles aanleren. Het is een levenslustig beestje dat voor veel plezier en gezelligheid zorgt in huis.

Hij kan vaak goed overweg met parkietsoorten, maar doet het minder goed bij zachte en tere vogeltjes.