Bourke parkiet: sociale en verdraagzame parkiet

Bourke parkieten zijn een van de meest sociale en verdraagzame parkiet soorten. Deze vogelsoort is afkomstig uit Australië en is vernoemd naar generaal Richard Bourke (1777-1855). De parkieten leven graag in grote groepen en zijn veel op de grond te vinden. Ze zijn rustig van aard en daarom prima te houden als volièrevogels. Deze vogels zijn met een jaar geslachtsrijp en ze bereiken de leeftijd van ongeveer 18 jaar. Mannetjes en vrouwen lijken op elkaar, alleen is de pop kleiner dan het mannetje en daarnaast heeft ze een smallere kop.

bourke parkiet

Voeding Bourke parkiet

De Bourke parkiet eet voornamelijk graszaden. Verder nuttigt hij ook graag andijvie, jonge spinazie en sla. Doe dit niet al te royaal, want dit leidt mogelijk tot darm- en spijsverteringsproblemen. Trosgierst is een prima lekkernij voor tussendoor en wordt door de vogel beslist gewaardeerd.

Verzorging Bourke

Net zoals elke andere volièrevogel is ook bij deze parkieten goede verzorging noodzakelijk. Ze vliegen graag, dus is ruimte belangrijk. Verder is ook een tocht- en vorstvrij binnenhok essentieel. Het is voor de vogels relevant om zich af en toe terug te kunnen trekken. Breng ook gerust planten en struiken aan in de volière.

Maak de volière elke week schoon en ververs dagelijks het drinkwater. Op die manier blijven de parkieten in goede topconditie.

De verzorging van de snavel en nagels doe je zelf, maar je kunt dit ook laten doen door een dierenarts.

Speelgoed

Bourke parkiet soorten zijn rustige vogels en bouwen snel een vertrouwensband op met hun eigenaar. Ze vinden het fijn om rond te scharrelen op de grond en produceren slechts weinig geluid. Dit is ideaal voor liefhebbers van rustige vogelsoorten. Je hoeft ook niet bang te zijn dat ze dingen stuk maken, want deze parkieten zijn beslist geen slopers.

Bourke parkieten en mensen

Deze volière parkieten zijn rustig en zorgzaam en moet je daarom uiterst voorzichtig benaderen. Ze houden van niet lawaai en harde geluiden. Dit maakt de vogels minder geschikt voor kinderen. Wel bouwt deze parkieten soort graag een band op met zijn eigenaar.

Tot slot verdragen deze parkieten ook veel andere vogelsoorten. Zelfs de kleinste, tropische vogels doen het goed in combinatie met Bourke parkieten.