Roodrugparkiet: vrolijke en zangrijke vogel uit Australië

De Roodrugparkiet is een Australische parkietensoort. In gevangenschap leeft deze parkiet graag in een grote volière. Het is een vrolijke vogel die er met plezier op los kwettert. Hij is niet zo bekend, maar gelukkig is er genoeg te vertellen over deze vogelsoort. Dit type parkiet kenmerkt zich door een rustig karakter en wordt ongeveer 12 jaar oud. Hij heeft een leuke zang en vraagt bovendien om weinig onderhoud en verzorging. De mannelijke parkiet herken je aan zijn rode rug en stuit, terwijl het vrouwtje veel minder fel van kleur is. Er zijn in totaal twee Roodrugparkiet soorten: de gewone en de bleke variant.

roodrugparkiet

Voeding Roodrugparkiet

Dit type parkiet is dol op een mengsel van zaden. Daarnaast is zijn voeding aan te vullen met allerlei gras- en onkruidzaden. Grit, maagkiezel of een sepiaschelp zorgen voor een perfecte aanvulling op hun mineralenbehoefte. Verder komt het voedingspatroon van deze parkiet vooral overeen met die van de grasparkiet.

Verzorging Roodrugparkiet

Deze parkietensoort is gemakkelijk te houden. Het is een vogel die niet bijster veel nodig heeft. Wel hecht hij veel waarde aan een schone volière en gaat de voorkeur uit naar een tocht- en vorstvrij binnenhok.

Besteed aandacht en zorg aan kwalitatief voer en zorg ook dat je het drinkwater dagelijks ververst.

Speelgoed

Deze parkieten zijn vrij rustig van aard, maar vinden het wel prettig om vrij te kunnen vliegen. Daarom is een volière met wat vierkante meters aan oppervlak beslist aan te raden. Eventueel kun je ook een kijkje nemen bij vogelspeelgoed voor wat extra speelgenot in het verblijf.

Roodrugparkieten en mensen

Een koppeltje tolereert geen soortgenoten, maar kan wel goed overweg met andere parkietensoorten. De rustige vogels kunnen ook agressief uitvallen tijdens de broedperiode. Op die momenten dulden ze geen andere vogels in hun buurt.

De vogels zijn leuk om naar te kijken en in je volière te hebben en een uitstekende manier om kinderen te laten ontdekken hoe leuk parkieten kunnen zijn!