Vink: een schitterende zangvogel

Vinken worden als volièrevogel gehouden vanwege hun mooie zangstem en indrukwekkende uiterlijk. In de natuur wordt hij zelden ouder dan 8 jaar, maar in gevangenschap loopt zijn leeftijd snel op en bereikt hij met gemak 15 of 20 jaar.

Een mannetjesvink onderscheidt zich van het vrouwtje (pop) door zijn stem en kleur. Een pop is vaak bruin van kleur, terwijl het mannetje zich kenmerkt door allerlei kleurencombinaties: roodbruin, donkerbruin, wijnrood, wit, blauwgrijs en zwart.

Voeding vink

Vinken zijn echte zaadeters en doen het daarom uitstekend op wildzangzaad. Daarnaast zijn ze ook gek op groenten, fruit, meelwormen en bladluis. Vinken hebben verder onbeperkt grit en maagkiezel nodig.

Heb je met enige regelmaat vinken in je tuin rondvliegen? Vinken vertoeven in de winter graag op de grond in hun zoektocht naar voedsel. Iets om rekening mee te houden als je ze graag voorziet van vet- of voedingsbollen.

vink

Verzorging

De bodem van een volière maak je iedere twee tot drie weken schoon. Ververs dagelijks hun bakjes voer en drinkwater. Benader vinken zo voorzichtig mogelijk, want deze vogels zijn gevoelig voor veranderingen en harde geluiden.

Speelgoed

Vinken zijn vogels die regelmatig beschutting nodig hebben. Voorzie een volière daarom van voldoende struikgewas en plaats zitstokken het liefst zo hoog mogelijk.

Zorg daarnaast dat een vink ook altijd een maatje tot zijn beschikking heeft. Een mannetje en een pop gaan een levenslange verbintenis met elkaar aan.

Mensen en vinken

Vinken gaan over het algemeen goed met andere vogels, maar zijn wat schuw naar volwassenen en kinderen.

Probeer teveel vogels in een volière te voorkomen, want dit kan tijdens de paartijd resulteren in agressieve vogels. Daarnaast zijn mannetjesvinken zeer territoriaal en dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf.