Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Intelligentiespeeltjes voor katten - maak je huistijger slimmer

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Eine Katye spielt mit Intelligenzspielzeug.

Als katteneigenaar weet je: onze huistijgers zijn slim. Ze voeren handelingen uit om doelbewust iets te bereiken. Zij boeken succes door aandachtige observatie, ontdekkingsdrang en het leggen van verbanden tussen verschillende gebeurtenissen. Dit wordt dierlijke intelligentie genoemd. Dit kan worden bevorderd, bijvoorbeeld met intelligentiespeelgoed voor katten. Wist je dat Siamese katten als bijzonder intelligent worden beschouwd? Maar natuurlijk, net als bij ons mensen, hangt dit af van het individu.

Loading...

Waarom is intelligent spelen zo belangrijk voor binnenkatten?

In het wild – of in de tuin – worden katten blootgesteld aan tal van omgevingsprikkels. Hun intelligentie wordt op vele niveaus op de proef gesteld. De binnenkat bevindt zich in een veel minder stimulerende omgeving. Te weinig stimulatie heeft echter een negatief effect op de algemene conditie – niet alleen van katten. Met intelligentiespeelgoed kun je afwisseling creëren die verder gaat dan pure motorische activiteit met jachtspelletjes.

Welke intelligentie tonen katten?

Katten zijn oplettende dieren die kleine details, bewegingen en subtiele veranderingen niet over het hoofd zien. Wat wij interpreteren als intelligentieprestaties en wat relevant is voor het spelen met de kat, hangt in grotere mate af van de volgende indrukken:

De intelligentie van katten

  • Objectpermanentie: Een kat begrijpt dat een voorwerp dat tijdelijk buiten haar gezichtsveld is, niet in het niets is verdwenen: zij “herinnert” zich het bestaan ervan. Bijvoorbeeld, als het een favoriet speeltje is, zal ze ernaar zoeken als je het in haar aanwezigheid verstopt. De objectpermanentie van honden is echter veel duidelijker. Daarom kun je met honden ook langer zoekspelletjes spelen.
  • Causale verbanden: Katten begrijpen het oorzaak-en-gevolg principe van objecten in hun omgeving – bijvoorbeeld dat ze aan de deurklink moeten hangen om een deur te openen.
  • Getalbegrip: Volgens wetenschappelijk onderzoek onderscheiden katten verschillen in hoeveelheid in zeer beperkte mate.
  • Associatief vermogen: Katten kunnen putten uit reeds bekende kennis en deze relateren aan soortgelijke, nieuwe situaties.

Welk kattenspeelgoed is geschikt om intelligentie te bevorderen?

De beste stimulans voor een kat is en blijft voedsel. Huistijgers zijn op hun best als het op traktaties aankomt. Er zijn verschillende soorten intelligentiespeeltjes waarbij de kat “problemen” moet oplossen om de begeerde beloning te krijgen. In het begin zal het dier een “trial and error”-principe gebruiken. Maar zodra de kat doorheeft hoe het speeltje werkt, zal ze er steeds beter in worden.

Om te voorkomen dat het spel na een tijdje geen uitdaging meer biedt en de kat zich gaat vervelen, moet je verschillende speeltjes afwisselen.

Voederkogel en voederdoolhof

De bal – of een vergelijkbaar hol lichaam – wordt gevuld met snacks of droogvoer. Soms bestaat de binnenkant van de ballen uit een labyrint of oneffen oppervlakken. Dus om bij het voedsel te komen, is het niet genoeg om de bal gewoon rond te rollen: het object moet zo gemanipuleerd worden dat de inhoud eruit komt. Een variant is om de beloning uit de holtes te schrapen.

Friemelplanken

Friemelplanken werken volgens een soortgelijk principe, maar zijn gewoonlijk veel gecompliceerder. Een friemelplank bestaat uit verschillende holten, buizen, rails, noppen en spleten waaruit de kat met zijn poten, klauwen en tong de traktaties moet halen. Bij sommige planken moet de kat verschillende acties combineren om succes te boeken.

Snuffeltapijt

Dergelijke dekens zijn het textiele equivalent van een friemelplank. In het tapijt zijn verschillende zakken genaaid, die kunnen worden gevuld met lekkernijen, maar ook met interessant ruikende geuren zoals kattenkruid. Let vooral op het materiaal van de snuffelkleden: de kat mag niet met zijn klauwen vast komen te zitten in materiaal dat te grof gemaasd is.

Roundabouts

Bij dit intelligentiespeelgoed worden ballen of pootspeeltjes zo geplaatst dat ze met de poten kunnen worden bereikt en bewogen, maar niet worden gepakt. Extra geluidseffecten zoals rammelen in de ballen stimuleren het jachtinstinct.

Belangrijke opmerking: Voor alle intelligentiespeeltjes met beloning in de vorm van voeding moet de “speelportie” worden meegeteld voor de dagelijkse hoeveelheid voeding.

Tip voor snelle eters: Voerdoolhoven zijn ideaal om katten te voeren die de neiging hebben om hun eten snel naar binnen te werken.

Icon Hund Ausstattung

 

In onze webshop vind je het juiste intelligentiespeeltje voor jouw kat.

Nu naar de webshop

Kan ik intelligent speeltuig voor katten zelf maken?

Natuurlijk kun je ook je eigen kattenspeeltjes maken. Met een beetje fantasie en handvaardigheid kun je friemelplanken en snuffeltapijten maken of naaien. Je kunt ook intelligentiespeeltjes voor katten maken van materiaal zoals oude kartonnen rollen en dozen.

Intelligent speelgoed zelf maken

  • Voedsel aan een haakje: Bevestig een snack aan een touwtje op zo’n manier dat de kat eraan moet trekken om erbij te kunnen. Leg bovendien verschillende “lege” touwtjes neer en kijk of de kat de “juiste” gebruikt. Opgelet: laat de kat niet zonder toezicht tijdens dit spel om ongelukken met het snoer te voorkomen.
  • Meer of minder: Markeer de deksels van blikken die op elkaar lijken opvallend met één, twee of drie stippen. Verstop de snacks steeds in dezelfde doos en kijk of de kat leert om altijd de doos met “meer” of “minder” stippen te kiezen.

Kan ik intelligentiespeeltjes combineren met klikkers?

Met een paar eenvoudige trucjes kun je meer spannende speelmogelijkheden voor je huistijger creëren. Neem bijvoorbeeld een ondiepe kom of een grote bak, vul die met water en laat er kleurige pingpongballetjes of kleine papieren bootjes in drijven. Ernaar vissen is niet gemakkelijk en stimuleert de ambitie van de kat. Het vinden en oprapen van voedsel is ook leuk voor de kat: verstop een traktatie voor de kat in een kartonnen doos gevuld met verfrommelde krant of met gaten van verschillende grootte rondom. Leuk voor ‘s avonds: verduister de kamer en laat de kat achter de straal van een zaklamp aanrennen. Vergeet de beloning niet!

Loading...

Meer artikelen over katten die je wellicht ook interesseren

Ben je op zoek naar meer informatie over katten?